Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

UvA op tweede plaats, HvA onderaan

Jeff Pinkster Jeff Pinkster,
29 September 2011 - 13:23
De UvA komt na de Universiteit Utrecht als beste brede universiteit uit de bus in het jaarlijkse onderzoek van weekblad Elsevier. Bij de hogescholen wint hogeschool Zeeland.

Het weekblad maakt elk jaar een vergelijking tussen de populairste bachelor- en masteropleidingen die worden onderwezen aan Nederlandse universiteiten en hogescholen. Om tot de beste universiteit te komen is aan 2.497 hoogleraren gevraagd welke universiteit zij het beste op hun vakgebied vinden. Met negentien procent van de stemmen eindigde de UvA zo op een gedeeld tweede plaats. Vorig jaar stond de UvA nog op plaats vier.

Zeven afzonderlijke studies hebben een nummer 1-notering gekregen. De hoogleraren De hoogleraren zetten Communicatiewetenschap, Culturele antropologie, Psychologie, Natuur- en sterrenkunde, en Taalwetenschappen aan de UvA op nummer één. Studenten deden dat met de opleidingen aardwetenschappen en wiskunde. Over de UvA in het algemeen zijn ze minder tevreden. De UvA bungelt samen met de VU onderaan de lijst van studenten. Studenten roemen vooral de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteiten Groningen. Over de UvA zijn ze minder enthousiast.

Bij de hogescholen bungelt de HvA onderaan, alleen de Hogeschool Utrecht scoort slechter. In de beoordelingen van studenten eindigde de in opspraak geraakt hogeschool Inholland zelfs een plaats hoger. Slechts twaalf procent van de studies aan de HvA werd als bovengemiddeld beoordeeld, tegen 85 procent bij Hogeschool Zeeland. Vier opleidingen scoren bovengemiddeld. Hogeschool Zeeland kwam als beste uit de bus. Op de voet gevolgd door Avanst Hogeschool en Hogeschool Zuyd.

Voor het onderzoek zijn twee enquetes gebruikt. Bij de ene zijn hoogleraren en universitair hoofddocenten gevraagd de beste opleiding in hun vakgebied te kiezen, bij de andere beoordeelde studenten hun eigen opleiding. Aan het onderzoek werkten 150.000 studenten en 2.500 hoogleraren en universitair hoofddocenten mee. Om de tevredenheid te meten keken Elsevier en onderzoeksinstituut ResearchNed onder meer naar de inzet en bereikbaarheid van docenten, de kwaliteit en beschikbaarheid van practicaruimten en computers
website loading