Zo’n tweehonderd studenten hebben bij het vorige week opgerichte meldpunt
langstudeerboete.nu een klacht ingediend tegen de boete. Sindsdien hebben ook meer dan duizend studenten informatie over de boete opgevraagd.
Het meldpunt is opgezet door de Landelijke Studenten Vakbond, het Interstedelijk Studentenoverleg en de Landelijke Kamer van Verenigingen. De studentenorganisaties vinden dat de maatregel de toegang tot het hoger onderwijs in gevaar brengt. De website verschaft studenten niet alleen informatie, maar fungeert ook als verzamelpunt voor klachten over de boete: ‘Middels deze verzameling van klachten in het zwartboek willen we de politiek laten zien wat voor negatieve effecten van de maatregel op de student heeft.’
Studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie, betalen vanaf dit studiejaar 3036 euro extra collegegeld per jaar. Uitzonderingen gelden alleen voor studenten die ziek zijn geweest of een jaar in een bestuur hebben gezeten. De maatregel treft zo’n zestigduizend studenten.
De langstudeerboete werd vorig jaar al ingevoerd, maar pas sinds dit jaar wordt de boete daadwerkelijk opgelegd. Inmiddels is een Kamermeerderheid tegen, nadat het CDA aan het begin van de verkiezingscampagne een ander standpunt innam. Maar een poging de maatregel nog voor het begin van dit studiejaar af te schaffen, strandde vlak voor de verkiezingen.