Homoseksuelen, en met name de schrijvers onder hen, wanen zich zo geëmancipeerd dat ze niet meer schrijven over hun homoseksualiteit, terwijl dat volgens kinderboekenmaker Ted van Lieshout juist heel belangrijk is. Komende donderdag houdt hij de jaarlijkse Mosse-lezing.
In de lezing, met als titel ‘Drijft de emancipatie homo’s terug in de kast?’ gaat Van Lieshout in op de rol die (homoseksuele) schrijvers zouden moeten of kunnen spelen bij de emancipatie van homoseksualiteit. ‘Ik merk dat schrijvers het in hun werk en in het publieke domein steeds minder hebben over - hun eigen - homoseksualiteit,’ zegt Van Lieshout. ‘Het risico daarvan is dat het uitkomen voor je homoseksualiteit uit het blikveld verdwijnt en daarmee ook uit het maatschappelijk debat.’
In de dertig jaar dat Van Lieshout kinderboeken maakt is hij veelvuldig op scholen geweest, waar hij heeft gezien hoe de emancipatie van homoseksualiteit gestalte kreeg bij kinderen. Ook daar zal hij op ingaan in zijn lezing. Wat zijn ervaringen precies zijn wil hij nog even voor zich houden, maar hij zegt wel dat de emancipatie op scholen ‘moeizaam’ verloopt. Het plan van (demissionair) minister Van Bijsterveldt om voorlichting over homoseksualiteit verplicht te stellen op scholen vindt hij dan ook 'een heel goed voorstel'.
Eerder bleek uit een enquête in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat drie op de tien middelbare scholieren denken dat homoseksuele leerlingen op school niet open kunnen zijn over hun seksuele voorkeur. Het SCP concludeerde dat de middelbare school geen veilige plek is voor jonge homo’s.
De lezing van Ted van Lieshout vindt plaats op 20 september om 17 uur in het Theater van het Woord van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143. Toegang vrij.