De plannen van de Hogeschool van Amsterdam om de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek de komende jaren naar een hoger plan te tillen zijn ‘zeer goed’ en moeten beloond worden met extra geld.
Dat concludeert de
Reviewcommissie voor Hoger Onderwijs en Onderzoek in haar advies over de HvA aan demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs). In het maandag gepubliceerde
advies oordeelt de commissie lovend over de plannen die de HvA heeft opgesteld om onderwijs en onderzoek verder te verbeteren. Nu de zogeheten prestatieafspraken zijn doorgelicht, kunnen die naar verwachting nog voor 1 november worden ondertekend.
In de
afspraken heeft de HvA, net zoals andere hogescholen en universiteiten, de prestaties voor de komende vier jaar moeten vastleggen. Met consequenties: zeven procent van de totale overheidsfinanciering gaat uiteindelijk afhangen van prestaties op het gebied van studiesucces, kwaliteit van het onderwijs en het niveau van de docenten. In 2013 is hier in totaal 280 miljoen euro voor beschikbaar. Uiteindelijk loopt dat bedrag op naar 325 miljoen euro in 2016.
Koers
‘Het is heel mooi dat de HvA beloond wordt voor de koers die eerder is ingezet,’ zegt Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur. ‘Het tienpuntenplan en Creating Tomorrow (notitie over onderwijsdoelstellingen HvA, red.) worden volledig gesteund.’ Kort gezegd komt die
koers neer op een strengere aanpak. Zo moeten studenten die beginnen met een opleiding motiveren waarom ze dat willen in een matchingsgesprek. Op die manier moet het aantal studenten dat binnen de voorgeschreven tijd afstudeert flink worden opgekrikt. In de door de HvA geformuleerde doelstellingen zelfs tot zeventig procent in 2018, een stijging van tien procent.
Studie-eisen zijn inmiddels al aangescherpt, eerstejaars studenten zijn verplicht minimaal 50 van de 60 studiepunten te halen. Verder moeten drie- in plaats van vierjarige opleidingen het hbo aantrekkelijker maken voor vwo’ers. En als klap op de vuurpijl moet ruim zeventig procent van de docenten binnen drie jaar beschikken over een master-diploma, een stijging van 8 procent.
Commissie
Deze en andere plannen van de HvA zijn de afgelopen maanden volledig doorgelicht door een door Zijlstra ingestelde commissie die werd
voorgezeten door Frans van Vught, oud-bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente. De plannen zijn onder meer beoordeeld op ambitieniveau, realiteitswaarde en uitvoerbaarheid. Wat betreft de voornemens ‘ten aanzien van onderwijskwaliteit en studiesucces’ scoort de HvA voldoende. Positief is de commissie ook over het aanscherpen studieprogramma’s, die meer teruggebracht gaan worden bij de kern – vooral bij het Domein Economie & Management.
Dat de HvA de samenwerking met ‘het midden- en kleinbedrijf, de (internationale) industrie en partner-onderwijsinstellingen in het onderzoeksnetwerk CLICK van de topsector Creatieve industrie’ wil uitbreiden, juicht de commissie eveneens toe. Zo moet kennis uiteindelijk beter te gelde worden gemaakt. Een voorbeeld daarvan ziet de commissie in het Amsterdam Center for Entrepreneurship, waarbij studenten al tijdens hun opleiding een bedrijf oprichten.
Punten
Maar punten scoort de HvA vooral door zich als grootstedelijke hogeschool, die zich speciaal richt op de Amsterdamse regionale arbeidsmarkt, te presenteren. Daarbij staan vier sectoren centraal: de creatieve industrie, de logistiek en luchtvaart, de zorg en stedelijk beheer. Op de eerste drie thema’s ambieert de HvA volgens de commissie-Vught ook zogeheten
Centres of Expertise, waarin ondernemers, wetenschappers, docenten en studenten samenwerken. Ten opzichte van dit ‘zwaartepuntbeleid’ concludeert de commissie ‘dat de HvA goed beleid voert’.
Het resulteert erin dat de commissie de aanvraag van de Centres of Expertise ‘Creatief/ICT’ en ‘Logistiek’ positief beoordeelt. Ook wat betreft ‘Urban Vitality’ (zorg) is de commissie positief, maar omdat nog onduidelijk is hoe de cofinanciering en publiek-private samenwerking nog onvoldoende is uitgewerkt beoordeelt de commissie deze aanvraag als ‘onvoldoende’. Volgens rector Jet Bussemaker is daar nog geen man mee overboord, omdat het Centre op een later moment alsnog opgericht kan worden. Ze is tevreden dat de commissie op vrijwel alle aanvragen positief heeft gereageerd.
Staatssecretaris Zijlstra liet maandag weten tevreden te zijn over de kwaliteit van de plannen die door alle hogescholen en universiteiten zijn ingediend. Hij liet toen al doorschemeren de adviezen van de commissie in grote lijnen te zullen volgen.
Het volledige advies is te te downloaden als pdf op de website van de Reviewcommissie voor Hoger Onderwijs en Onderzoek. Lees hier meer over het advies over de UvA.