Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

'VVD en PvdA voeren sociaal leenstelsel in'

Jeff Pinkster Jeff Pinkster,
9 October 2012 - 18:11
De VVD en PvdA willen het bestaande stelsel van studiefinanciering vervangen door een sociaal leenstelsel. Dat zeggen bronnen rond de formatie, meldt de NOS dinsdag.

Het nieuwe systeem zou per 1 september 2014 worden ingevoerd en alleen gelden voor nieuwe studenten. Beide partijen zijn voorstander van een systeem waarbij de basisbeurs wordt vervangen door een lening tegen gunstige voorwaarden. Studenten moeten de lening na hun studie naar draagkracht terugbetalen zodra ze een baan vinden.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is verbolgen over het voornemen van VVD en PvdA. De bond noemt invoering van een sociaal leenstelsel ‘een dolk in de rug van Nederland kennisland’ en 'slecht voor de toegankelijkheid' van het hoger onderwijs. ‘Met het afschaffen van de basisbeurs zadel je niet alleen langstudeerders op met een boete van 3.000 euro, maar krijgt elke student een dreun van 3.000 euro per jaar,' aldus vicevoorzitter Karlijn Ligtenberg.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wacht de plannen vooralsnog af, maar is wel kritisch. ‘Er is geen duidelijkheid over de uitvoering van het leenstelsel, maar blij zijn we er niet mee,’ zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. ‘De vraag is nu wat er gedaan wordt aan een structurele verhoging van de studieschuld met 13.000 euro en wat dit voor gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.’ Daarom wil het ISO ook snel meer duidelijkheid over de aanvullende beurs voor studenten met minder draagkrachtige ouders.

De koepelorganisatie voor hogescholen, de HBO-raad, is eveneens kritisch. 'Wij zijn geen voorstander van het voorstel zoals dat nu naar buiten is gekomen,' benadrukt een woordvoerster. Uit een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd zou blijken dat zo’n 35.000 jongeren afzien van een studie door de invoering van een sociaal leenstelsel. Voor een uitwonende student zou de gemiddelde studieschuld met 13.000 euro omhoog schieten, een bedrag dat bovenop de nu al bestaande studieschuld van 15.000 euro komt.

Kinderen van rijke ouders maken zich daar minder druk om dan kinderen uit armere gezinnen, redeneert de koepelorganisatie. Daarom vinden de hogescholen dat er voor studenten van ouders met een lager inkomen een aparte regeling moet komen. De Vereniging voor Universiteiten (VSNU) pleit al langer voor een stelsel waarbij studenten achteraf en naar draagkracht de studiefinanciering terugbetalen. Door een sociaal leenstelsel in te voeren bewaken studenten hun studieduur ook beter, verwacht de VSNU.

De VVD en PvdA werden het vorige week al eens over het afschaffen van de door studenten gehate langstudeerboete. De boete van ruim drieduizend euro werd 1 september ingevoerd en gold voor studenten die meer dan een jaar studievertraging opliepen.
website loading