‘Hoezo kan je nou zeggen dat je tegen vrouwenrechten bent?’ En: ‘Dat is een retorische vraag, dus je wilt helemaal geen antwoord.’ Het ging er scherp aan toe tijdens het Lagerhuisdebat in De Rode Hoed gisterenavond. Het was ‘De dag van de VN’ en daarom werd ‘UN&me’ georganiseerd. Een evenement met onder meer een Lagerhuisdebat, workshops en de verkiezing van de VN-jongerenvertegenwoordiger. Na een zenuwslopende race waar meer dan honderd jongeren aan meededen, won Zehra Sariaslan (22, rechten, Utrecht) in de finale van Geke Hasperhoven (17, 6 gymnasium) en Martijn Hagoort (21, afgestudeerd Liberal Arts & Sciences, Amsterdam University College).
Terwijl het debat zich in de grote zaal afspeelt en in de hal jong en oud met elkaar borrelen, is boven in een van de mooie ruimtes de workshop ‘Werken bij de VN’ in volle gang. Daarvoor werden de jongeren in vier groepen verdeeld: ngo’s, burgers, het bedrijfsleven en de overheid. Zij kregen steeds een vraagstuk en moesten kijken wat dat voor hun als groep betekende en wat voor hen de beste oplossing was. Aan het eind was er overleg met de andere drie groepen en moesten er partnerschappen worden aangegaan.
Jeanne Derks, adjunct-directeur van ontwikkelingsorganisatie NCDO is in haar nopjes met de workshop. 'Ik ben vóór het wereldburgerschap en dat zag ik vandaag ontstaan. Hoe log, ambtelijk en bureaucratisch de VN soms ook kan zijn, hoe deze jongeren zich inzetten en samenwerken is inspirerend, hoopgevend en hartverwarmend.' Collega Peggy van Schijndel vult aan: 'De manier waarop deze partnerschappen worden getraind zou moeten worden opgenomen in curricula van universiteiten. Je ziet steeds meer dat dit gevraagd wordt in het bedrijfsleven.'
De winnaar
Tijdens Zehra’s pitch van anderhalve minuut werd duidelijk wat het speerpunt van de winnaar is: vrouwenrechten. 'En dan wil ik me specialiseren in vrouwen die te maken hebben gehad met geweldpleging.' Later legt ze uit waarom vrouwenrechten. 'Op vakantie in Turkije bezocht ik mijn oma en iedereen wist wel dat ze dingen had meegemaakt. Ze werd onderdrukt, maar ze is een sterke vrouw en heeft ondanks alles toch haar weg gevonden. Mijn oma heeft ook veel familieleden geïnspireerd om toch naar de universiteit te gaan.'
Martijn Hagoort had zich graag ingezet voor onderwijs. 'Er zijn nu namelijk veel te veel kinderen die niet naar school kunnen of het niet af kunnen maken omdat ze bijvoorbeeld op het land moeten werken. Of omdat de overheid niet capabel is om onderwijs te kunnen bieden. Ik denk dat daar een gat zit waar we bedrijven, multinationals in kunnen betrekken. Bijvoorbeeld dat er ergens een fabriek gebouwd wordt, en daarnaast een school waar de kinderen van de werknemers naar school kunnen.’
Nu Martijn het niet geworden is, heeft Amsterdam University College, waarvoor hij studenten in het buitenland begeleidt, aangeboden zijn functie van parttime naar fulltime te veranderen. ‘En de Nationale Jeugdraad heeft me gewezen op de functie Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling die in mei vrij komt. Maar eerst moet ik alles even laten bezinken,’ aldus Martijn.
Dynamofiets
De avond eindigde in feest met singer-songwriter Florian Wolff die zijn publiek op zijn 'dynamofiets' de energie alle benodigde energie voor zijn instrumenten liet opwekken. Zehra wordt dan nog omringd door vrienden, felicitaties en pers en is extase. 'Ik kan niet geloven dat ik gewonnen heb. Dit had ik nooit verwacht,' zegt ze met haar hand voor haar mond. 'Wij wel hoor,' roept een vriendinnetje vanachter haar. 'En morgen is het dubbel feest, want dan is het slachtfeest,' zegt zij, nog high van Zehra's overwinning.
Eerder sprak Folia Web
met Martijn Hagoort over zijn kandidatuur. De huidige VN-jongerenvertegenwoordiger Ralien Bekkers (derdejaars Future Planet Studies, UvA) werd geportretteerd in Folia Magazine #3.