Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil dat hbo-studenten van bepaalde opleidingen na hun afstuderen voortaan de titel master of arts of master of science kunnen dragen. De titels zijn vooralsnog voorbehouden aan academici.
De discussie loopt al jaren: het al dan niet opheffen van het onderscheid in titulatuur tussen hbo- en wo-opleidingen. Begin dit jaar kondigde Zijlstra (VVD) aan af te willen van het gekunstelde onderscheid tussen bachelor- en mastertitels voor hbo’ers en academici. Daarmee leek de kous af, tot een – nota bene – VVD-Kamerlid vorige week in de Tweede Kamer liet weten bang te zijn dat het verschil tussen de onderwijstypen zal vervagen.
Ba-mastructuur
Waar gaat de discussie ook alweer over? Met de invoering van de bachelor-masterstructuur (bama) in 2002 ontstond de discussie over het verschil in titulatuur tussen hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Afgestudeerden van universiteiten mogen sindsdien de titel bachelor of master ‘of arts’ of ‘of science’ achter hun naam zetten. Voor afgestudeerde hbo’ers is dat anders. Zij moeten een specifieke toevoeging achter hun naam zetten, zodat meteen duidelijk wordt dat het om een beroepsgerichte opleiding. Het gaat dan bijvoorbeeld om een bachelor of education.
In navolging van de commissie-Veerman, een commissie die de toekomstbestendigheid van het Nederlandse onderwijsstelsel onderzocht, wil staatssecretaris Zijlstra af van het onderscheid. Niet alleen omdat afgestudeerde hbo’ers zo gemakkelijker aan de slag kunnen in het buitenland, maar ook om het hbo aantrekkelijker te maken voor vwo’ers. Volgens Zijlstra zal de toevoeging ‘of arts’ en ‘of science’ bovendien lang niet voor alle hbo-opleidingen gelden.
‘De instelling moet de toevoeging bij de graad zodanig kiezen dat deze past bij het type opleiding,’ aldus de
Strategische Agenda Hoger Onderwijs, Onderzoek en Wetenschap. Voorbeelden van opleidingen die voor het grootste deel gericht zijn op accountancy, finance, informatica en communicatie systemen, komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de bachelor-of sciencegraad.
Verschillen
In hetzelfde rapport wijst de staatssecretaris er ook op dat er een duidelijk verschil blijft bestaan tussen het hoger beroepsonderwijs en het universitaire onderwijs. ‘Het onderscheid tussen hogescholen en universiteiten zal internationaal zichtbaar blijven op de diploma’s en in de diplomasupplementen; hogescholen moeten zich immers niet ‘
universities’, maar ‘
universities of applied sciences’ noemen. Er zal op worden toegezien dat instellingen de wettelijke verplichting tot afgifte van het diplomasupplement goed nakomen.’
HvA-rector Jet Bussemaker wil zich nog niet uitspreken over de kwestie zolang het debat nog gevoerd wordt. ‘Laat de discussie eerste in de Kamer plaatsvinden. Via de verschillende partijen zijn de HBO-raad en VSNU ook goed vertegenwoordigd,’ laat Bussemaker weten bij monde van een woordvoerder. Volgens de rector is het een ingewikkelde discussie omdat er verschillende methoden te gebruiken zijn om de waarde van een diploma kenbaar te maken.
De discussie moet nog gevoerd worden in de Tweede Kamer.