Een woningcorporatie mag een huurovereenkomst met een ex-student opzeggen wegens dringend eigen gebruik, ook als er geen campuscontract gesloten is. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag in hoger beroep besloten in een zaak tussen woningcorporatie Duwo en een ex-student. De jongen spande de zaak aan omdat hij zijn Delftse studentenwoning moest verlaten.
De oud-student meende dat aan Duwo geen beroep op dringend eigen gebruik toekwam, omdat de wettelijke regeling niet op lopende huurovereenkomsten van toepassing zou zijn, maar alleen op nieuwe. Het Hof heeft nu bepaald dat dit niet het geval is, waarmee Duwo de zaak heeft gewonnen.
Een campuscontract is een huurovereenkomst tussen een woningcorporatie en een student waarop een speciale wettelijke bepaling van toepassing is.
Een campuscontract houdt in dat de huurovereenkomst met een student aan het einde van de studie door de corporatie opgezegd kan worden, wegens dringend eigen gebruik. Daaronder valt ook dee verhuur aan een nieuwe huurder. Huisvesters controleren bij de onderwijsinstelling of studenten nog staan ingeschreven. Studenten die een bestuursjaar doen en zich uitschrijven vallen niet onder de nieuwe regels. 'Een bestuursjaar beschouwen wij als continuering van de studie,' zegt Duwo-directeur Jan Benschop.
Duwo heeft inmiddels huurders zonder campuscontract aangeschreven met het verzoek zo’n huurcontract te accepteren. Zo zijn 130 huurders van Uilenstede met een huurcontract voor onbepaalde tijd
aangeschreven waarvan Duwo vindt dat ze een campuscontract voor bepaalde tijd moeten accepteren, om de doorstroming op de studentenwoningmarkt te stimuleren. Als gevolg van de uitspraak kunnen afgestudeerden en studenten die zich uitschrijven, na een halfjaar uit hun studentenwoning worden gezet. Benschop zegt dat Duwo tot huisuitzetting overgaat als studenten een half jaar na hun uitschrijving nog steeds hun studentenwoning niet hebben verlaten.
Kijk hier voor de uitspraak van het Haags Gerechtshof.