Studenten van verscheidene hbo-deeltijdopleidingen hebben de afgelopen jaren veel te gemakkelijk een deeltijddiploma gekregen. De studielast was gemiddeld 45 procent te laag.
Dat
meldt de Volkskrant maandag op basis van een onderzoek van de onderwijsinspectie naar dertien opleidingen waar vijfhonderd studenten een diploma behaalden. Zowel reguliere als particuliere hbo-instellingen, zoals het LOI en de NCOI, werden onder de loep genomen. De onderwijsinspectie maakt niet bekend om welke instellingen het gaat. De waakhond laat wel weten dat het in het reguliere hbo om incidenten zou gaan, terwijl er bij de particuliere aanbieders ‘aanwijzingen’ zijn voor structurele problemen.
Volgens de krant zijn de studenten in veel gevallen met veel meer studiepunten beloond ‘dan de inhoud en omvang van hun vakken en studieonderdelen rechtvaardigen’. Studiepunten werden verstrekt aan studenten ‘omdat ze aan het werk zijn’. Een aantal instellingen verstrekten zelfs diploma’s aan studenten die veel minder hadden gestudeerd dan wettelijk staat voorgeschreven. Ook zouden sommige instellingen te gemakkelijke vrijstellingen verstrekken.
Aanleiding voor het onderzoek dat drie jaar geleden is opgestart, waren onder meer de slogans van de particuliere instellingen. Zij hielden studenten voor dat een diploma snel en gemakkelijk behaald kon worden: in drie jaar tijd, naast het reguliere werk. De inspectie vroeg zich af of een dergelijk diploma wel even veel waard kon zijn als de diploma's van de reguliere vierjarige voltijdsopleidingen.
Het onderzoek wordt vandaag openbaar gemaakt, over vijf weken worden de rapporten over de scholen openbaar gemaakt. Het ministerie van Onderwijs en de betrokken brancheorganisaties hebben volgens de Volkskrant afgesproken na de publicatie van het rapport te reageren.