Leningen die studenten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) afsluiten moeten voortaan worden aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Dat zegt algemeen directeur Peter van den Bosch van het BKR in een interview met het
Financiële Dagblad dat zaterdag verschijnt. Van den Bosch maakt zich volgens de krant ‘grote zorgen’ over de oplopende studieschulden van studenten. Naar verwachting zal dat nog verder oplopen als het kabinet de huidige basisbeurs afschaft en vervangt door een sociaal leenstelsel. Leningen vanaf 1500 euro zouden bij het BKR geregistreerd moeten worden.
‘Jongeren vormen een zeer kwetsbare groep,’ zegt Van den Bosch. ‘Door de crisis zullen ze rekening moeten houden met lagere salarissen en als ze dan hun studieschuld kunnen verzwijgen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek, dreigen ze zwaar in de problemen te komen.’ Een woordvoerder van het ministerie van onderwijs ziet dat probleem niet zo omdat een studielening tegen gunstige voorwaarden wordt verstrekt: een oud-student begint pas met aflossen zodra hij dat kan dragen.
Van den Bosch pleit voor een ‘landelijk dekkend systeem’ van kredietregistratie. Niet alleen studentenleningen, maar ook de betalingsproblemen bij energiemaatschappijen en woningcorporaties zouden geregistreerd moeten worden. Zo wil het BKR mensen vroegtijdig waarschuwen voor de gevolgen van betalingsproblemen.
De Amsterdamse studentenbond Asva noemt de BKR-registratie voor studentenleningen de ‘doodsklap’ voor de economie. ‘Studenten kunnen geen hypotheek meer krijgen voor een woning. Dat is een ramp voor de toch al in zware problemen verkerende huizenmarkt,’ zegt Asva-voorzitter Michiel Stapper. ‘Daarnaast krijgen studenten moeite met een lening krijgen voor een eigen bedrijf. Dat de BKR studenten wilt wijzen op het feit dat lenen voorzichtig moet is zeker goed, maar een BKR-registratie is veel te rigoureus.’