Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Duisenberg school of finance op eigen benen verder

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
11 January 2013 - 12:03
Vijf naar na de start van Duisenberg school of finance (DSF) moet het instituut financieel op eigen benen staan. Bij de start van het instituut in 2008 zegde de gemeente Amsterdam en het Ministerie van Economische Zaken vijf ton per jaar toe om DSF van de grond te krijgen. Daar is nu een einde aan gekomen.

‘Het ging om een startsubsidie; in die zin was het voorzien dat zij zou opdrogen,’ zegt decaan Dirk Schoenmaker. De publiek-private eenjarige masteropleiding waarin onder meer UvA, VU en Erasmus Universiteit samenwerken, gaat nu zelf haar broek ophouden. Collegegelden en bijdragen van de in het instituut deelnemende bedrijven vullen de begroting. Naast masteropleidingen biedt de DSF sinds kort ook executive education-programma’s aan.

‘De studenten betalen een collegegeld van 16.700 euro voor twaalf maanden,’ zegt Schoenmaker. ‘Daarnaast dragen de in het instituut deelnemende bedrijven bij aan de exploitatie.’ Het gaat dan vooral om bedrijven in de financiële en financieel-juridische dienstverlening, waaronder ABN Amro, Aegon en Deloitte. Hoeveel die bedrijven bijdragen wil Schoenmaker liever niet zeggen. ‘Ik maak onze boekhouding niet openbaar.’ Hij denkt dat het voldoende is om het instituut draaiende te houden.

Ondanks het hoge collegegeld en dankzij de crisis is er volgens Schoenmaker veel belangstelling voor de Engelstalige opleiding. ‘We zijn begonnen met twintig studenten en hebben er nu honderd. De aantallen blijven groeien. De crisis heeft daaraan zeker bijgedragen. Door die crisis, of eigenlijk al net daarvoor, hebben we ingezien dat er behoefte is aan een ander soort leiders en hebben we het curriculum wat aangepast. Er zijn veel meer uren ingeruimd voor onderwerpen als ethiek, duurzaamheid, de gedragskant van financiering (behavorial finance) en de politiek van regulering. Soms zouden studenten niet in eerste instantie voor die onderwerpen kiezen, want ze liggen vaak wat buiten hun comfort zone. Ze vragen er weleens een vrijstelling voor, maar daar gaan we niet in mee. Dan antwoord ik consequent “nee”.’ Dergelijke vakken dragen bij aan een gezond wereldbeeld en horen bovendien bij de academische vorming.’

Ticket to a job
Een master aan DSF telt zeventig ECTS voor een studiejaar plus een stage. ‘In ruil voor hun bijdrage aan de exploitatie mogen de bedrijven als eerste searchen onder de studenten als ze hen willen inlijven in hun bedrijf. DSF geldt een beetje als ticket to a job, ook nu er minder banen zijn door de crisis. Echt grote bedrijven willen geen gaten laten vallen in de opbouw van hun personeelsbestand en tegen ons zeggen ze altijd ondanks de crisis te willen blijven investeren in kwaliteit.’
website loading