Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Hogescholen gaan Limburgse docenten bijscholen

Clara van de Wiel Clara van de Wiel,
26 January 2013 - 08:00
Om het dreigende lerarentekort in Limburg aan te pakken, slaan vier hogescholen in Nederland, waaronder de HvA, de handen ineen.Via een nieuwe manier van onderwijs, de zogenaamde blended master, kunnen docenten in Limburg vanaf september hun eerstegraads bevoegdheid halen.

Voor de ontwikkeling van het programma riepen de verenigde Limburgse schoolbesturen de hulp in van de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool InHolland, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Windesheim.

In de provincie Limburg is een grote behoefte aan eerstegraads docenten voor het voortgezet onderwijs, die de komende tijd nog verder zal toenemen. Met het nieuwe, deels digitale programma hoeven de docenten niet meer wekelijks naar een hogeschool in de Randstad te reizen en kunnen zij de bijscholing eenvoudiger naast hun gewone werk volgen. Volgens Ton Plug, via de HvA betrokken bij de ontwikkeling van het programma, is het de bedoeling dat het onderwijs uiteindelijk in heel Nederland gevolgd kan worden. Hij verwacht ook in Zwolle  in september al met het programma te kunnen starten.

Digitaal
De opleiding zal het karakter krijgen van een zogenaamd ‘blended-learningsysteem’. Dat houdt in dat het zowel een digitaal, als een face-to-face onderdeel heeft, legt Plug uit. Hij benadrukt dat het niet het karakter van een 'open universiteit' zal hebben. ‘Er blijven altijd momenten waarop er persoonlijke contact is met de docent van de hogeschool. Maar ook kunnen studenten thuis via hun computer inloggen in een soort online klaslokaal.’

De persoonlijke ontmoeting met docenten zullen volgens Plug in Limburg plaatsvinden, waar enkele docenten incidenteel naar zullen afreizen. Het programma is daarom volgens hem ook geen goedkopere onderwijsvariant. ‘We hebben gewoon evenveel docenten, die evenveel begeleiding geven nodig. Het is alleen een stuk eenvoudiger voor de studenten.’ Als het programma uiteindelijk landelijk gevolgd kan worden, verwacht Plug een systeem waarbij in verschillende steden bijeenkomsten met een docent worden georganiseerd. ‘Dat zullen wellicht een soort miniconferenties worden waarop studenten van de verschillende scholen samenkomen met een docent.’

Voor Limburg gaat het in eerste instantie om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. In Zwolle zal worden gestart met de vakken algemene economie en wiskunde. Plug verwacht voorlopig ongeveer twintig studenten per vak. In de loop van 2014 moeten nog meer vakken, waaronder Frans, Duits en techniek volgen.
website loading