Niet alleen de pabo, maar alle lerarenopleidingen moeten strenger worden in hun toelatingseisen voor nieuwe studenten. Dat stelde PvdA-kamerlid Mohammed Mohandis gisteren in een interview met website
Nu.nl. Een Kamermeerderheid steunt zijn voorstel. In een reactie laat de Hogeschool van Amsterdam weten blij te zijn met de ambities van de overheid.
Volgens Mohandis zijn zwakke scholen in de meeste gevallen het gevolg van onbevoegde leraren. ‘Ik kom soms leraren tegen waarbij ik denk: hoe kan jij hier lesgeven?’ Naast het slagen voor een reken- en taaltoets, zouden studenten volgens hem ook moeten voldoen aan de eis van een voldoende op hun eindexamenlijst voor primaire vakken als Nederlands en wiskunde. Ook bekwaamheid met ICT moet volgens Mohandis een van de toelatingseisen worden.
Selectie
Via een woordvoerder laat de HvA weten de plannen van de Kamer te steunen. Op dit moment worden pabostudenten aan de HvA voorafgaand aan hun studie al op taal- en rekenvaardigheden getoetst. Aan een negatief resultaat kunnen echter nog geen consequenties verbonden worden.
Dat levert soms lastige situaties op, laat een woordvoerder van het Domein Onderwijs & Opvoeding weten. ‘We zien dat sommige studenten ondanks een negatief advies besluiten om toch met de studie te starten. De mogelijkheden voor selectie aan de poort zullen we dus omarmen. Dat komt de student en de kwaliteit van het onderwijs ten goede.’
Wel benadrukt het domein dat selectie geen belemmering mag worden voor het opleiden van voldoende leraren. Daarom moet tegelijk met het invoeren van strengere eisen, ook gekeken worden naar het huidige middelbare schoolonderwijs. ‘Het is noodzakelijk dat het niveau van taal en rekenen daar al wordt afgestemd op het niveau dat wij stellen.’ Aan die doelstelling moet de overheid volgens de hogeschool ook ‘haar steentje bijdragen’.
Bussemaker
Eind vorige week kwam de Onderwijsraad al met een adviesrapport over het aanscherpen van de kwaliteit van leraren. In plaats van het beleid alleen te richten op een kwantitatieve vermeerdering van het lerarenbestand, moet de overheid volgens de raad veel meer nadruk leggen op een kwalitatieve verbetering. Uit het door de raad opgestelde rapport bleek dat één op de vijf leraren in het middelbaar onderwijs een vak geeft waarvoor zij onbevoegd zijn.
Minister van Onderwijs en voormalig HvA-rector Jet Bussemaker
reageerde positief op het advies van de raad. Zij beloofde nog vóór de zomer met een actieplan te komen. Het instellen van hogere kwaliteitseisen zal er volgens Bussemaker juist toe leiden dat de opleiding meer aanzien krijgt en aantrekkelijk wordt voor studenten. Kwaliteit van leraren noemde ze daarom een van de hoofdpunten van haar beleid.
Onlangs gaf Bussemaker in een
interview met NRC Handelsblad ook al aan zich zorgen te maken over de kwaliteit van leraren. Haar ervaringen aan de hogeschool hadden haar daarin bevestigd. ‘Het was de eerste conclusie die ik trok toen ik op de HvA was begonnen, na twee weken al. Dit gaat helemaal niet goed. We moeten echt meer eisen stellen aan wat leraren kennen en kunnen.’