Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Langer doorstuderen tegen jeugdwerkloosheid
actueel

Langer doorstuderen tegen jeugdwerkloosheid

Clara van de Wiel Clara van de Wiel,
22 February 2013 - 16:32
Liever in de collegebank dan thuis op de bank. Onder dat motto presenteerde een groep van jongerenvertegenwoordigers gisteren een onderwijsplan tegen jeugdwerkloosheid. Met de in het plan gepresenteerde maatregelen, moet het voor jongeren eenvoudiger worden een tweede studie of omscholingstraject te volgen. Op die manier kunnen jongeren de crisis op de arbeidsmarkt op een nuttige manier overbruggen.

Gisteren werden de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend, waaruit bleek dat de werkloosheid onder jongeren in de maand januari is opgelopen tot 15 procent. Een extra aanleiding om het huidige onderwijsbeleid dat jongeren alleen maar zo snel mogelijk richting de arbeidsmarkt stuurt aan te pakken, aldus een samenwerkingsverband tussen de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), FNV Jong, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV Jongeren.

Nuttig
In het door hen gepresenteerde onderwijsplan wordt onder meer bepleit een tweede studie tegen het normale tarief aan te bieden, in plaats van het instellingsgeld dat kan oplopen tot meer dan 10.000 euro per jaar. Ook bepleiten de jongeren de instelling van een nationaal omscholingsfonds, dat jongeren die voor een verkeerde sector hebben gekozen de gelegenheid geeft zich al werkende om te scholen tot een baan in de zorg of de techniek.

Kai Heijneman

Volgens LSVb-voorzitter Kai Heijneman moet het plan het mogelijk maken de huidige crisis tijd op een nuttige manier door te komen. ‘Als ze zich tijdens deze periode laten bij- of omscholen verkrijgen ze alleen maar nog meer kennis en komen ze straks nog beter voorbereid de arbeidsmarkt op.’ Heijneman denkt niet dat langer doorstuderen een verplaatsing van het probleem naar latere jaren is. ‘We zien een duidelijke demografische ontwikkeling waarbij over enkele jaren een grote groep zestigplussers de arbeidsmarkt zal verlaten. Het gaat er op dit moment om een moeilijke periode te overbruggen en ervoor te zorgen dat jongeren niet gedemotiveerd raken. Anders dreigt er een verloren generatie te ontstaan.’

Investering
Heijneman erkent dat het voor studenten een investering zal vergen om langer door te studeren. ‘Maar elke extra drempel die dat nog moeilijker maakt moeten we in elk geval proberen weg te nemen.’ Voor het verlagen van de tarieven van de tweede studie hopen de jongeren niet alleen op budget van het ministerie van Onderwijs, maar ook op geld dat beschikbaar is voor het aanpakken van de jeugdwerkloosheid.  Eerder stelde het ministerie van Onderwijs al 20 miljoen beschikbaar om de pijn van het verhogen van het collegegeld voor de tweede studie te verzachten. Volgens Heijneman is dat een aanwijzing dat de overheid welwillend staat tegenover het terugbrengen van het collegegeld. ‘We hebben goede hoop dat de suggesties die wij hiermee doen welkom ontvangen worden!’
website loading