Schuif maar aan de tekentafel. Dat was de oproep die minister van Onderwijs Jet Bussemaker vanochtend tijdens het debat over het sociale leenstelsel deed aan de Tweede Kamer. Bussemaker hoopt op ideeën van de oppositiepartijen om het huidige voorstel aanvaardbaar te maken. Ook studenten hebben onder de titel
Onderwijs Orakels inmiddels een ‘ideeënmarathon’ aangekondigd.
Steun
Om haar plan door de Eerste Kamer te krijgen heeft Bussemaker steun nodig van de oppositiepartijen. Die staan vooralsnog sceptisch tegenover haar voorstel. Zowel D66 als GroenLinks hebben zich in principe bereid getoond mee te denken over een leenstelsel, maar gaven vanochtend wederom aan het huidige voorstel af te keuren. Vooral de toegankelijkheid van het hoger onderwijs is voor hen een grote zorg.
Maandag kwam het Centraal Planbureau met cijfers waaruit bleek dat een leenstelsel leidt tot 10.700 minder studenten per jaar.
Vanochtend kwamen het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Bureau Krediet Registratie (BKR) bovendien met nog verontrustender cijfers. Volgens hen gaat Bussemaker er bij haar berekeningen ten onrechte vanuit dat de rente over studieleningen zo laag als momenteel blijft. De organisaties benadrukken echter dat het rentepercentage een zeer onzekere factor is en de financiële gevolgen voor studenten daardoor nog sterk kunnen toenemen.
Bussemaker riep in het debat vanochtend de oppositiepartijen op mee te denken over alternatieven voor haar plan. ‘Ik zit nog aan de tekentafel. U kunt aanschuiven en meetekenen als u wilt,’ aldus de minister. Ook PvdA-kamerlid Mohammed Mohandis gaf aan dat er ruimte is om 'aan knoppen te draaien' als blijkt dat het aantal afvallers door het leenstelsel negatiever dan verwacht uitvalt. Deze zomer wil de minister met een wetsvoorstel komen.
Onderwijs Orakels
Studenten hebben inmiddels zelf ook aangekondigd gebruik te maken van de oproep van Bussemaker. Op woensdag 23 april organiseren zij onder de naam Onderwijs Orakels een 'ideeënmarathon' op verschillende locaties in Nederland. Achtereenvolgens in Amsterdam, Nijmegen, Delft en Utrecht worden sessies van 1000 minuten georganiseerd, waarin studenten, docenten en ondernemers ideeën voor beter hoger onderwijs kunnen opperen. De organisatie benadrukt dat het erom gaat de polarisatie in het debat tussen voor en tegenstanders te doorbreken en met innovatievere dan de huidige ideeën te komen.
Precieze details over de actie zijn nog onbekend, zegt studentenraadslid Jaap Oosterwijk, die vanuit Amsterdam bij de organisatie betrokken is. Wel overweegt de organisatie het evenement op de HvA plaats te laten vinden. ‘We vinden het met name belangrijk ook Hbo-studenten hierbij te betrekken,’ aldus Oosterwijk. Hij hoopt dat zoveel mogelijk partijen zich aansluiten om een breed debat mogelijk te maken.