Deeltijdopleidingen aan de HvA scoren landelijk gezien niet al te best. Dat blijkt uit de
Keuzegids Deeltijd & Duaal 2013 die gisteren door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (
CHOI) werd gepubliceerd. De precieze positie van de HvA op de landelijke ranglijst wordt niet vermeld, maar duidelijk is wel dat zij buiten de top tien van grotere hogescholen valt en daarmee sowieso een onvoldoende scoort.
Vooral het niveau van de deeltijdopleiding sociaal juridische dienstverlening is volgens de gids ‘belabberd’, met een totaalscore van 40 punten. Ook culturele & maatschappelijke vorming wordt slecht beoordeeld. In totaal scoort die opleiding een 46 punten op de eindscore. Ook de opleiding logistiek & technische vervoerskunde wordt slecht beoordeeld, met een eindscore van 44.
In de Keuzegids scoren kleine deeltijdaanbieders, zoals zelfstandige pabo-opleidingen, traditioneel hoog. Maar dat is geen reden om grote instellingen te mijden, stelt de gids. Sommige opleidingen kunnen ook aan de grote instellingen wel degelijk goed zijn. Zo is het ook aan de HvA niet alleen kommer en kwel. Lof is er bijvoorbeeld voor de docenten van de opleiding maatschappelijk werk & dienstverlening. En ook de opleiding communicatie aan de HvA wordt relatief goed beoordeeld.
In de Keuzegids worden hogescholen vergeleken op basis van statistieken over studiesucces, het oordeel van deskundigen uit de accreditatie en het oordeel van studenten. De gids is bedoeld als hulpmiddel voor scholieren bij het vinden van een studie, maar geldt inmiddels ook als graadmeter voor de kwaliteit van de hogescholen.
Deeltijd in gevaar
Net als vorig jaar luidt het CHOI ook dit jaar de noodklok over het deeltijdonderwijs. Een
jaar geleden gaf het CHOI aan te vrezen dat ze wellicht de laatste editie van de Keuzegids Deeltijd uitbrachten. Zo ver is het dit jaar niet gekomen. Maar nog steeds bemerkt het CHOI een drastische verschraling van het aanbod deeltijdopleidingen aan de reguliere onderwijsinstellingen.
Steeds meer instellingen schrappen flink in hun aanbod deeltijdopleidingen. Vooral Inholland gaat volgens het CHOI drastisch te werk, waardoor het centrum studenten zelfs de waarschuwing geeft goed te checken of die instelling een bepaalde deeltijdopleiding nog wel voort zal zetten. Reden dat de instellingen hun aanbod beperken is de dreigende hervorming van de
financiering, die de overheid heeft aangekondigd. Omdat nog steeds onduidelijk is wat de maatregelen precies zullen zijn nemen veel instellingen vast het zekere voor het onzekere door fors te snijden in hun deeltijdaanbod. De HvA gaf onlangs aan vrijwel al haar
deeltijdopleidingen in stand te houden.
De mogelijke veranderingen zorgen ook voor een dalende instroom bij de door de overheid gefinancierde instellingen. De afgelopen vijf jaar halveerde het aantal studenten dat een deeltijdopleiding aanvangt bij deze instellingen tot 8000. Een deel van de studenten kiest tegenwoordig voor een commerciële instellingen, zoals de LOI en het NTI, die hun opleidingen tegenwoordig voor vergelijkbare prijzen als de andere instellingen aanbieden. Zelf zeggen ze dit te kunnen doen dankzij efficiëntere bedrijfsvoering.
Turbovariant
Ook bieden de commerciële instellingen steeds vaker een ‘turbovariant’ van de opleiding aan, met veel vrijstellingen en weinig contacturen. Daarin schuilt een gevaar, waarschuwt CHOI-voorzitter Frank Steenkamp in de inleiding van de gids. De kwaliteit van deze opleidingen kan sterk verschillen en gegevens over succes en tevredenheid maken deze instellingen nauwelijks bekend. Ook de Onderwijsinspectie beoordeelde enkele van deze opleidingen recentelijk als ‘te licht’. Een extra reden voor het CHOI te benadrukken dat het deeltijdonderwijs niet volledig aan de vrije markt mag worden overgelaten. Dat kan alleen als er ook van de commerciële opleidingen transparante informatie komt over hun werkelijke prijskwaliteitverhouding, aldus Steenkamp.