Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Literaturfest blijft lekker naïef op Boekennacht
actueel

Literaturfest blijft lekker naïef op Boekennacht

Bob van Toor Bob van Toor,
23 March 2013 - 16:11
Presentator Toine Donk begint de avond niet meer in een bad op het podium, verder is de succesformule van Literaturfest na tien afleveringen onveranderd. Hoewel; gastheer Tim de Gier ontbreekt – die had al een andere afspraak staan toen de vlotte boekentalkshow voor de Boekennacht werd geboekt. Niña Weijers van academisch-cultureel centrum Spui25 vervangt hem.

Gerbrand Bakker, auteur van Boven is het stil, heeft een roman van Carson McCullers meegebracht die volgens Literaturfest-traditie met totale naïviteit en zonder enige kennis van zaken besproken moet worden. We gaan het niet over stromingen hebben of vergelijkingen trekken met de schrijfstijl van Fitzgerald, benadrukt medepresentator Ernst-Jan Pfauth nog maar eens. Het vanaf het Spui binnengedruppelde publiek, dat deze Boekennacht meer gemêleerd is dan gebruikelijk, voldoet gelukkig geheel aan de eis: niemand heeft McCullers’ boek Reflections in a golden eye gelezen. ‘Ze is ook wel al heel lang dood,’ merkt Bakker op.


Weijers staat haar mannetje, zowel in haar enthousiasme als in het zorgvuldig vermijden van al te veel engagement. Ze heeft een plattegrond getekend van de benauwde plaats van handeling in het boek, een legerkamp. De één-tweetjes tussen Pfauth en zijn tafelgenoten zijn gelikt. Bakker: ‘Ik heb al haar boeken staan, maar de dunste gekozen.’ Pfauth: ‘Dat is lief van je.’ Bakker (droogjes): ‘Tja, ik moest het hiervoor zelf ook herlezen.’ Met behulp van een kitscherige trailer van de verfilming en gerichte vragen (‘waar blijkt die broeierigheid in het boek dan uit?’) slagen Pfauth en Weijers er op bewonderenswaardige wijze in een beeld te schetsen van zowel het boek, als de passie die Bakker ervoor koestert.


Zuipen
Essayist Arjen van Veelen volgt, met een onderhoudende presentatie van veertig dia’s over de volgens hem onterecht vergeten essays van George Orwell, waarna rockzanger Cas Hieltjes aanschuift voor Tsjechovs Drama op de jacht. Het blijkt nog leuker om een niet-schrijvende liefhebber als Hieltjes over de moderniteit in een negentiende-eeuws werk te horen. ‘Het gaat over de zinloosheid van het bestaan, maar op een positieve manier.' Even gaat het gesprek over postmodernisme en romantiek, en worden vergelijkingen getrokken met Nescio en, inderdaad, Fitzgerald. Zelfverklaard naïeveling Pfauth fluit zijn gasten resoluut terug, en al snel zijn we weer op bekender terrein. ‘Dat personage wil gewoon zuipen!’


Bij de afsluitende pictionary-quiz over boekenweekgeschenken, live getekend door striptekenaar Flo de Goede, blijft het steeds lang stil. ‘Drie, en daar, kijk, die man is nummer…?’ zegt Pfauth wat vertwijfeld tegen zijn publiek, waarna een van zijn tafelgasten maar met Reve’s De vierde man komt. Ook wij zijn duidelijk niet gehinderd door enige kennis van zaken.




Literaturfest from SPUI25 on Vimeo.
lees meer
website loading