Pindakoekjes? Als je ze niet in huis haalt, kom je ook niet in de verleiding. Tips voor gezonde voeding kunnen heel simpel zijn, weten studenten voeding & diëtetiek. In het kader van de
Vitaliteitsweek gaven zij deze week gratis voedingsadvies op verschillende HvA-locaties.
Het loopt nog niet echt storm, aan de stand van derdejaarsstudenten Amy Nijst (21) en Sophie Rietveld (20). Maar, denkt Amy, dat kan ook wel te maken hebben met het feit dat het voor de meeste studenten tentamenweek is, en wellicht niet direct zitten te wachten op voedingstips. Folders over voeding liggen op tafel uitgestald, evenals enkele appels en bananen. Ook staan er twee schaaltjes; eentje met ‘foute’ crackers, eentje met de ‘goede’.
Alcohol
Eerder op de dag hadden de studenten al wel bezoek gekregen van een medewerker die kampt met een hoog cholesterolgehalte. Veel van de tips wist ze al, maar door het opschrijven van haar eetgewoontes werd ze toch met de neus op feiten gedrukt. Amy: ‘Ze at bijvoorbeeld wel pindakoekjes. Ons advies is dan: haal ze gewoon niet in huis. Dan kun je ook niet in de verleiding komen.’ De meeste bezoekers van de kantine van het Theo Thijssenhuis lopen de tafel straal voorbij. Even twijfelen de meisjes of ze actief moeten gaan werven in de HvA-kantine. ‘Maar ja. We kunnen dan op mensen afstappen die er te dik uitzien, maar dat is eigenlijk ook best gênant,’ aarzelt Sophie.
Een student komt aangelopen met een ingevuld formulier over zijn drankgebruik. De meisjes werpen er een blik op. ‘Poe, acht drankjes per avond. Drink je altijd zoveel?’ begint Sophie. ‘Nou ja, misschien niet elke avond in elk weekend,’ relativeert de jongen. ‘Maar ik ben natuurlijk ook wat zwaarder. Dan kun je gewoon wat meer hebben.’ Sophie kijkt bedenkelijk. ‘Zo werkt het dus niet,’ corrigeert ze hem. ‘Volgens de richtlijnen is iedereen die op een avond meer dan zes alcoholconsumpties drinkt al een alcoholist.’ De jongen protesteert. ‘Dat klopt niet. Iedereen doet dat toch in het weekend?’ De meisjes houden voet bij stuk. ‘Daarmee is het niet minder schadelijk voor je lever. Op latere leeftijd kun je daar echt problemen mee krijgen.’ Langzaam krabbelt de jongen ietwat terug. Acht was misschien ook wel een uitzondering. ‘En wilde je nu ook nog iets weten over je gewicht?’ vervolgt Amy. Ter afsluiting krijgt de jongen krijgt een folder mee over gezond eten én drinken.
Dieet
Na vijf minuten neemt er nog een studente plaats aan de tafel. ‘Eigenlijk ben ik al heel bewust bezig met eten,’ bekent ze. Zo doet ze boodschappen bij de eco-supermarkt en slaat ze haar ontbijt nooit over. Vooral dat laatste kan op veel aanmoediging van de studentes rekenen. Het meisje blijkt vooral zo bewust bezig om wat kilo’s kwijt te raken. Om die reden neemt ze bijvoorbeeld ook ‘appelazijn’. Daarover zijn de studentes niet direct heel enthousiast. ‘Hoe kom je er eigenlijk bij om dat te gaan nemen?’ begint Amy. Dat schijnt goed te zijn voor de stofwisseling, weet het meisje. De deskundigen hebben er nog nooit van gehoord. Maar, erkennen ze, als het voor jou werkt dan is het sowieso goed.
Als het meisje weg is praten de studentes er nog wat over na. Met gekke dieettips en -gewoontes krijgen ze wel vaker te maken. ‘Er wordt ook zo veel beweerd over voeding,’ zucht Sophie. Amy: ‘Het heeft niet veel zin tegen zo’n overtuiging in te gaan. Beter is om erin mee te gaan, maar ondertussen wel door te laten schemeren wat echt goede verbetering kunnen zijn.’ Vaak zit het echte probleem bovendien dieper dan bij voeding alleen. Eigenlijk, stellen de meisjes vast, moet een diëtist vaak ook een soort psycholoog zijn.