Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ideeën spuien op Onderwijs Orakels
actueel

Ideeën spuien op Onderwijs Orakels

Clara van de Wiel Clara van de Wiel,
23 April 2013 - 11:34
Festival, festijn, demonstratie. Louise Gunning wist zelf ook niet precies hoe ze het initiatief Onderwijs Orakels het beste kon omschrijven. Samen met HvA-rector Huib de Jong opende de CvB-voorzitter de ‘ideeënmarathon’ vanochtend in het Kohnstammhuis. De gehele dag zullen op verschillende locaties in Nederland in sessies van 1000 minuten studenten, docenten en politici hun ideeën voor het hoger onderwijs delen.

Een twintigtal belangstellenden was op de opening van de eerste sessie om half negen afgekomen. Met de slaap nog in de ogen was het ‘Franse ontbijt’, met zwarte koffie en croissantjes, voor de meesten geen overbodige luxe. Sommigen, zoals initiatiefnemer Max Patelski, hadden bovendien nog een lange dag voor de boeg. Na Amsterdam zou hij met zijn ov-kaart richting Nijmegen treinen, om de dag af te sluiten in Utrecht. Andere sessies vinden vandaag bovendien ook plaats in Groningen en Delft.

Voorspelbaar
Vicevoorzitter van de LSVb Karlijn Ligtenberg beet het spits af, waarna HvA-rector Huib de Jong het woord kreeg. Hoewel hij aangaf een voorstander te zijn van een sociaal leenstelsel, ergerde hij zich wel aan het feit dat het debat daarover enkel over de technische kanten gaat. Kwaliteit en toegankelijkheid van hoger onderwijs spelen volgens hem veel te weinig een rol. Terwijl dit stelsel volgens hem voor de lange termijn te beste perspectieven biedt. ‘Laten we het hoger onderwijs weer voorspelbaar maken, zodat iedereen kan zien wat de kosten en kansen voor de toekomst zijn.’

Gunning benadrukte in haar bijdrage vooral dat de kosten van hoger onderwijs eerlijk gedeeld moeten worden. ‘Het grootste gedeelte van de kosten wordt - terecht - gedragen door de belastingbetalers. De vraag is dus gerechtvaardigd of studenten meebetalen aan het overige kleine deel.’ Gunning opperde naast een leenstelsel ook een spaarstelsel, waarbij mensen vanaf hun geboorte inleggen voor hun studiekosten. Haar opdracht aan de studenten was om als ‘competente rebellen’ de verschillende alternatieven naast elkaar te leggen en een afweging te maken.

Hoogleraar onderwijskunde Sjoerd Karsten gaf aansluitend een kort college in de onderwijsgeschiedenis, waarbij hij in ging op het belang van toegankelijkheid van hoger onderwijs voor grote groepen in de samenleving. Hij schetste het beeld van Amerika, dat in de jaren vijftig ver voor liep op Europa wat betreft het percentage hogeropgeleiden. ‘Wij waren toen eigenlijk nog steeds heel elitair. Die achterstand zijn we nog steeds aan het inhalen.’ Volgens Karsten dreigt het gevaar terug te vallen naar die situatie, met grote effecten op de economische groei en de inkomensongelijkheid. Ook brak hij een lans voor de barmhartigheid in het onderwijs. ‘Laten we iedereen een tweede keus en een langere route gunnen.’


website loading