Filmtheater Kriterion staat 4 en 5 mei stil bij de geschiedenis van zijn pand en de studentenverzetsgroep waaruit Kriterion is voortgekomen.
Tot 1942 was het gebouw aan de Roetersstraat, waarin Kriterion nu gevestigd is, het verenigingsgebouw van de Handwerkers Vriendenkring. Deze vereniging werd in 1869 opgericht en bestond met name uit joodse diamantbewerkers. In het gebouw werden cursussen en lezingen gegeven, toneelstukken en films vertoond en er was een bibliotheek aanwezig. In 1942 werd door de bezetter een verbod uitgevaardigd voor alle joodse organisaties en werd de kring opgeheven.

Piet Meerburg
In samenwerking met
Open Joodse Huizen staat Kriterion op 4 mei stil bij deze geschiedenis. Buurtbewoonster Mimi van Loenenduin zal aan de hand van een niet eerder vertoonde amateurfilmopname haar herinneringen aan de vooroorlogse Roetersstraat delen. Salvador Bloemgarten, historicus en biograaf van Henri Polak, oprichter en voorzitter van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB), vertelt in Kriterion over de rol die de Handwerkers Vriendenkring speelde in het ontstaan van de ANDB en het eerste Amsterdamse ziekenfonds. Daarnaast zal Lotty Huffener-Veffer aanwezig zijn. Zij overleefde kamp Vught en Auschwitz en groeide op in een woning van de Handwerkers Vriendenkring. In de avond zal het oorlogsdrama
Süskind vertoond worden. Krijn Meerburg, de zoon van Kriterion-oprichter Piet Meerburg, zal een inleiding geven op de film.
Amsterdamse Studenten Groep
Op 5 mei blikt Kriterion in samenwerking met
Huizen van Verzet terug op de Amsterdamse Studenten Groep. Uit deze verzetsgroep is het huidige filmtheater ontstaan. Oprichter Piet Meerburg speelde een hoofdrol in deze groep, die naar schatting het leven van 400 joodse kinderen heeft gered.
Ruim voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vatte Meerburg het plan op om na de bevrijding een filmtheater te realiseren waar studenten konden werken, om te kunnen afstuderen zonder van hun ouders of de overheid afhankelijk te zijn.
Charley Fiedeldij Dop zal komen vertellen over haar opa, de huisarts Philip Fiedeldij Dop, die samen met de Amsterdamse Studenten Groep honderden joodse kinderen hielp onderduiken. Na de grote razzia´s smokkelde de groep naar schatting 140 kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Max Arian, die zelf uit de crèche werd gered op driejarige leeftijd, is op 5 mei ook in Kriterion te gast.
Meer informatie en het tijdsschema vind je hier.