Zeven opleidingen aan de UvA en zes aan de HvA werken dit jaar met een numerus fixus. Dat blijkt uit het definitieve overzicht van lotingsstudies dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vorige week publiceerde. Studenten die een dergelijke opleiding aan de UvA willen volgen, worden vrijwel allemaal via een speciale selectieprocedure geselecteerd. Aan de HvA wordt voor de meeste numerus fixus-opleidingen nog met een centrale loting gewerkt.
Opleidingen waarbij het aantal aanmeldingen hoger is dan de capaciteit, zoals traditioneel het geval bij geneeskunde en psychologie, werken met een numerus fixus voor het aannemen van nieuwe studenten. Van oudsher gebeurde dat door de aangemelde studenten te laten loten om een plek.
De afgelopen tien jaar gingen instellingen voor het toelaten van studenten daarnaast steeds vaker met een zogenaamde decentrale selectie werken. Daarbij mogen opleidingen zelf bepalen welke studenten wel en welke niet worden toegelaten. Sinds 2011 mogen opleidingen met een numerus fixus de loting zelfs helemaal achterwege laten en alleen nog maar zelf selecteren.
Vorig jaar zomer sprak het ministerie van Onderwijs het voornemen uit centrale loting in de toekomst helemaal af te
schaffen. Ook de huidige minister van Onderwijs Jet Bussemaker bekrachtigde dat voornemen begin dit jaar met haar wetsvoorstel ‘Kwaliteit en verscheidenheid hoger onderwijs’.
Rechten
Aan de HvA werkt alleen de opleiding fysiotherapie met een decentraal lotingssysteem. De overige vijf opleidingen waarvoor een numerus fixus geldt, werken met een centraal systeem. Daarbij wordt door DUO na de deadline van 15 mei geloot.
Onlangs werd bekend dat bij de opleiding communicatie dit jaar door een verminderd aantal aanmeldingen
niet geloot zal hoeven te worden. Ook bij maatschappelijk werk & dienstverlening zal er dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar niet geloot worden. Bij de opleidingen bedrijfskunde en international business and management studies zal, in tegenstelling tot vorig jaar, juist wel geloot gaan worden. Andere lotingsstudies zijn aan de HvA forensisch onderzoek en media, informatie & communicatie.
Aan de UvA wordt juist amper meer met een centrale loting gewerkt, en vindt toelating vrijwel alleen plaats via een selectieprocedure. Wel zijn er dit jaar meer opleidingen met een numerus fixus, door het landelijk instellen van een
studentenlimiet door de rechtenfaculteiten.
Aan de UvA betekent dat dat vanaf dit jaar de opleidingen rechtsgeleerdheid, fiscaal recht en notarieel recht een maximaal aantal studenten hebben en daarom met een selectieprocedure werken. Bij alle drie de opleidingen wordt 80 procent van de beschikbare plaatsen via deze selectie verdeeld. Voor de overige 20 procent zal alsnog geloot worden. Ook bij psychologie worden de plaatsen op deze manier verdeeld. Bij geneeskunde zal nog voor 25 procent geloot worden.
Of selectieprocedures uiteindelijk werkelijk nodig waren om het aantal studenten terug te brengen is overigens niet gezegd. Zo blijkt uit de instroommonitor dat met nog enkele weken te gaan tot de inschrijfdeadline het aantal aanmeldingen voor de opleiding rechten nog niet boven de 500 is uitgekomen. Dit jaar zijn er maximaal 700 plaatsen voor studenten beschikbaar.