De Vrije Universiteit heeft gisteren een tentamenzaal waarin 385 studenten digitaal tentamens kunnen maken, officieel in gebruik genomen. De VU is de eerste instelling voor hoger onderwijs in Nederland met een dergelijk grootschalige voorziening in één zaal.
'De hal ziet er uit als een normale tentamenhal, maar in alle tafeltjes zijn computers verwerkt,' zegt coördinator Silvester Draaijer. Volgens hem is het studentenhandschrift slecht 'doordat niemand thuis nog een pen gebruikt'.

Er zijn meer voordelen, zoals het gebruik van digitale toepassingen als SPSS, een statistisch programma. Draaijer: 'In plaats van omslachtige toetsing via papier kunnen studenten hun opdracht nu direct uitvoeren in SPSS.'
Nadelen zijn er volgens Draaijer niet echt. 'Het internet is afgeschermd, dus studenten kunnen niet zomaar op Google, en de software is goed beveiligd tegen hackers.'
Het enige gevaar ligt volgens hem bij de docenten. Als zij hun wachtwoorden laten slingeren, zijn de tentamens van tevoren in te kijken.
Wellicht komen er vanzelf wat kinderziektes bovendrijven. Is een automatische spellingcontrole wel handig bij een tentamen Nederlands? En wat moeten studenten uit China met zo'n Nederlands toetsenbord? Maar voorlopig zijn de studenten van een paar kopzorgen bevrijd. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.
Tekst: Jarl van der Ploeg