Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Christine Lagarde: 'Eerlijker verdeling van economische groei'
actueel

Christine Lagarde: 'Eerlijker verdeling van economische groei'

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
7 May 2013 - 14:37
Een half uur later dan gepland - te elfder ure laste ze een bezoek aan het Rijksmuseum in - kwam IMF-president Christine Lagarde vanmorgen aan bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde voor een interview met studenten in de serie Room for Discussion. Ze werd opgewacht door een bomvolle hal van het E-gebouw aan de Roetersstraat. Onder de toeschouwers bevonden zich ook actievoerders.

De actievoerders, die her en der in het publiek stonden en één voor één het woord namen om vervolgens door de beveiliging te worden afgevoerd, protesteerden tegen het bezuinigingsbeleid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat arme landen te veel zou treffen. Nadat de actievoerders naar buiten waren gezet werd de ingang afgesloten en kon het interview, afgenomen door studenten Maarten Acda en Sytske de Jong, van start gaan.

Georkestreerd
Het bleek – niet geheel onverwacht bij zo’n hoge gast - een tamelijk georkestreerd interview: de interviewers stelden vragen rond verschillende thema’s waarbij na afloop van elk thema studenten vragen konden stellen die ze van te voren hadden aangeleverd bij de Room for Discussion - commissie, onderdeel van studievereniging Sefa. Binnen de faculteit bekende studenten uit Sefa en/of studentenraad, zoals Timo Klein, Birk Jonker, Lionel Uittenhove en Yannick Déjean, mochten vragen stellen. Ook dit leidde tot een aantal korte protesten omdat argeloze studenten die spontaan een vraag wilden stellen niet aan bod dreigden te komen. Totdat Lagarde zelf ingreep en twee spontane vragen beantwoordde over de IJslandse crisis van enige jaren geleden.

Het interview ging grotendeels over Europa, de eurocrisis en de financieeleconomische situatie in Griekenland. Lagarde gaf het eerlijk toe. ‘Ik besteed de helft van mijn tijd aan Europa en de euro.’ Gezien de Europese problemen vindt ze dat ook logisch, vertelde ze. Ze heeft voortdurend contact met de Europese hoofdrolspelers in de crisis, onder wie minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Belastingontduiking
De strenge maatregelen die het IMF (en de ECB en de Wereldbank) heeft genomen om de Griekse economie uit het slop te trekken verdedigde ze door te zeggen dat de situatie op het Balkanschiereiland ook wel volkomen uit de hand was gelopen met een veel te lage arbeidsproductiviteit, belastingontduiking, een uitgebreid ambtenarenapparaat en een beroepsbevolking die al op jonge leeftijd met pensioen gaat. ‘Maar de consequenties van onze maatregelen hebben we onderschat,’ zei Lagarde. En precies daarover gingen de protesten binnen en buiten de hal van het E-gebouw.

Het bezuinigingsbeleid dat veel Europese landen inmiddels voeren is niet per se noodzakelijk om uit het slop te geraken, zei Lagarde. ‘Landen moeten vooral een goeie mix aan beleidsmaatregelen nemen bestaande uit fiscale en monetaire ingrepen en structurele hervormingen.’ De inmiddels ter discussie staande ‘drie-procentsnorm’, waarvoor Nederland een jaar uitstel heeft gekregen en Frankrijk twee jaar, noemde ze slechts ‘een nominaal doel’. ‘Elk land heeft zijn eigen structuur en cultuur. Waar het om gaat is dat de vruchten van de groei in elk land beter worden verdeeld dan nu het geval is.’

Presidentschap
Een Europese bankenunie moet er wel ‘zo snel mogelijk’ komen, zei Lagarde, al realiseerde ze zich dat het moeilijk zal zijn om daarvoor alle zevenentwintig lidstaten om de tafel te krijgen. ‘Maar wel de zeventien eurolanden.’ Banken moeten zich volgens Lagarde weer bezig gaan houden met reguliere kredietverstrekking en niet met oppotten en herkapitalisatie. Op de slotvraag van student Yannick Déjean of Lagarde een gooi zal doen naar het Franse presidentschap in 2017 antwoordde ze even kort als ontwijkend: ‘A nice question.
website loading