Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Pact voor meer geld en aandacht techniek
actueel

Pact voor meer geld en aandacht techniek

Clara van de Wiel Clara van de Wiel,
14 May 2013 - 09:16
Beurzen voor techniekstudenten, verplicht techniekonderwijs aan pabo-studenten en het terugbrengen van het aantal technische studies. Dat zijn enkele afspraken uit het zogenaamde Techniekpact, dat gisteren door vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs is ondertekend. Met het pact hopen de partijen de aanwas van jongeren in de technieksector te stimuleren.

Belangrijk aandachtspunt in de afspraken is het verbeteren en uitbreiden van het techniekonderwijs op basis- en middelbare scholen. Een van de maatregelen daartoe is het verplicht stellen van het onderdeel 'wetenschap en techniek' in het curriculum van alle pabostudenten. Ook wordt er bij de hbo-techniekopleidingen een educatieve minor ingesteld, waarmee studenten hun bevoegdheid kunnen halen tot docent. Voor alle maatregelen om meer bètadocenten in het voortgezet onderwijs te krijgen en techniek onderdeel te maken van de pabo’s, trekt het kabinet eenmalig 100 miljoen euro uit.

Ook investeren kabinet, werkgevers en regionale overheden elk 100 miljoen euro in het verbeteren van de samenwerking tussen techniekopleidingen en het bedrijfsleven. Zo moeten er meer stage- en leerwerkplekken komen voor studenten en gaan bedrijven personeel beschikbaar stellen voor gastlessen in het beroepsonderwijs. Daarnaast komt er 600 miljoen beschikbaar voor bij- en omscholing van mensen met interesse in techniek. Ook zullen er naar alle waarschijnlijkheid uitzonderingen gemaakt gaan worden voor techniekstudenten bij de invoering van een sociaal leenstelsel.

Wildgroei
In het pact is verder afgesproken, het aantal techniekopleidingen in het hbo fors in te perken. Waar op dit moment 65 bachelor opleidingen techniek bestaan, moet dat aantal worden teruggebracht tot 25. Die maatregel is conform de aanbevelingen van de commissie-Pernis, die eind 2011 een wildgroei aan techniekopleidingen constateerde. Die versplintering zorgde volgens de commissie voor onduidelijkheid bij zowel studenten als werkgevers. Aan de HvA worden op dit moment 13 voltijd techniekbachelors aangeboden. Naast het verminderen van het aantal opleidingen, moeten instellingen ook beter in gaan spelen op de behoeftes uit de regio.

Met de afspraken in het Techniekpact moet het grote tekort aan technici in Nederland worden teruggedrongen. Verwacht wordt bovendien, dat het aantal techniekprofessionals de komende jaren door de vergrijzing nog verder zal dalen. De nieuwe maatregelen moeten tot 2020 30.000 extra technici opleveren.
website loading