Drie onderwerpen zullen in de tweede ronde van de
Instellingstoets Kwaliteitszorg aan de HvA nader onderzocht worden. Tijdens het tweede bezoek van de commissie van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) op 3, 4 en 5 juni, zal het beleid van de HvA op het gebied van studiesucces, de integratie van onderwijs en onderzoek en personeel centraal staan.
Sinds vorig jaar kunnen instellingen zich bij de NVAO vrijwillig opgeven voor een zogenaamde instellingstoets. Daarbij beoordeelt de NVAO de instelling als een geheel en kijkt ze kritisch naar hoe de kwaliteit van het onderwijs bewaakt wordt. Als een instelling de toets haalt, betekent dat dat de overige zesjaarlijkse controles van de NVAO minder zwaar worden.
Op 24 en 25 april bracht de NVAO-commissie een eerste bezoek aan de HvA, waar ze gesprekken heeft gevoerd met vertegenwoordigers van onder andere het College van Bestuur, studenten, docenten en stafmedewerkers. Op basis van de indruk die de commissie hierbij opdeed, heeft ze nu een drietal onderwerpen opgesteld die tijdens het tweede bezoek nader bekeken worden. Het onderzoek daarnaar zal gebeuren door het uitvoeren van zogenaamde audittrails. Daarbij kijkt de commissie hoe bepaald beleid dat centraal is opgesteld, wordt uitgewerkt in de verschillende opleidingen en afdelingen.
Onderzoekstrails
Allereerst worden twee ‘verticale trails’ uitgevoerd waarin wordt gekeken in hoeverre verbeterpunten die de HvA zelf heeft opgesteld in het
Actieplan Onderwijs concreet worden uitgewerkt in een opleiding. De punten die de commissie gaat toetsen zijn ‘Studiesucces in hoofdfase verbeteren’ en ‘Onderzoek meer integreren in onderwijs’. De twee opleidingen die door de commissie geselecteerd zijn om het beleid in de praktijk te bekijken zijn verpleegkunde van Domein Gezondheid en commerciële economie van Domein Economie & Management.
Naast deze verticale trails, voert de commissie ook twee horizontale trails uit. Daarbij wordt bekeken of het beleid dat de HvA heeft opgesteld, ook daadwerkelijk de hele instelling wordt bereikt. Onderwerp van onderzoek zal het personeelsbeleid zijn, waarbij specifiek wordt gekeken naar de mogelijkheden die de hogeschool biedt voor bijscholing en professionele ontwikkeling van medewerkers.
In haar laatste trail zal de integratie van onderzoek en onderwijs nogmaals centraal staan. Daarbij wil de commissie een globaal overzicht krijgen van de rol die onderzoek en de lectoraten binnen de hogeschool innemen. Ook de toegevoegde waarde van de samenwerking met de UvA komt daarbij aan de orde.
Na afloop van dit tweede bezoek zal de commissie een advies opstellen dat wordt afgesloten met een algemene oordeel over de kwaliteitszorg van de instelling. Het bestuur van de NVAO neemt vervolgens op basis van dit advies een beslissing. Voor de HvA wordt dat eindoordeel na de zomervakantie verwacht.