In de Stadsschouwburg heeft Menzis-bestuursvoorzitter Roger van Boxtel de jaarlijkse Anna Reynvaanprijzen voor verpleegkunde uitgereikt. Een plan voor de zorg voor kwetsbare ouderen kreeg de Praktijkprijs. De Wetenschapsprijs ging naar een publicatie over specialistische verpleegkundige zorg bij hartritmestoornissen. Er werd dit jaar voor het eerst een Anna Reynvaan Studentenprijs uitgereikt.
De Wetenschapsprijs voor de beste wetenschappelijke publicatie door een verpleegkundige werd toegekend aan Jeroen Hendriks van de Universiteit Maastricht met een studie naar de rol van de specialistische verpleegkundige zorg bij hartritmestoornissen. Volgens het juryrapport laat het winnende artikel op overtuigende wijze de resultaten in termen van gezondheidswinst zien.
De Praktijkprijs - voor het beste verpleegkundige initiatief om de patiƫntenzorg te verbeteren - is toegekend aan Bianca Buurman (AMC). Haar initiatief van de Transmurale Zorgbrug richt zich op kwetsbare ouderen en de overdracht van zorg tussen ziekenhuis, wijkverpleegkundige en mantelzorg. De Transmurale Zorgbrug screent oudere patiƫnten op verhoogd risico op functieverlies.
Studentenprijs
Naast de Praktijkprijs en de Wetenschapsprijs werd dit jaar voor het eerst ook de Anna Reynvaan Studentenprijs uitgereikt. Deze prijs voor het beste artikel van hbo-v studenten over het thema van de Anna Reynvaan-lezing is toegekend aan Elena le Poole (HvA) voor haar artikel over preventie van aspiratiepneumonie, een longontsteking die ontstaat nadat braaksel, pus of bloed in de longen is gekomen.
De Wetenschaps- en de Praktijkprijs bedragen elk vijfduizend euro en een sculptuur. De winnaar van de Studentenprijs mag deelnemen aan een buitenlands congres over
evidence based practice.
De prijzen werden toegekend in de slipstream van de jaarlijkse
Anna Reynvaan-lezing voor verpleegkunde. Die werd dit jaar gehouden door Ingalill Rahm Hallberg, tot afgelopen jaar president van de
European Academy of Nursing Science en werkzaam aan de Universtiteit van Lund. Zij sprak over klinisch redeneren en de vraag hoe je nieuwe kennis uit verpleegkundig onderzoek kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.