Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Tentamens: de UB puilt weer uit
actueel

Tentamens: de UB puilt weer uit

Jeff Pinkster Jeff Pinkster,
24 October 2011 - 14:57
De tentamens zijn weer begonnen en dus puilt de Universiteitsbibliotheek (UB) weer uit. Het wordt met de dag moeilijker een studieplek te vinden, zeker in de tentamenperiodes.

Zondagochtend, half tien. Voor de UB staat al een flinke rij. Ongeduldige Amsterdammers demonstreren op luide tuin met hun fietsbel. Ze willen erlangs. De studenten wijken met moeite. Ze staan hier immers ook niet voor hun plezier, het is tentamentijd. Een klein uur later verlaten de eerste studenten het gebouw alweer: een half uur na opening zijn alle plekken ingenomen.

De universiteitsbibliotheek aan het Singel lijkt met de tentamenperiode populairder te worden. De UvA hanteert de regel: 1 studieplek per 10 studenten, maar momenteel is er maar 1 studieplek beschikbaar op 12 studenten. Met steeds meer studenten aan de universiteit betekent dat dus ook steeds vaker dringen om een van de ruim vijfhonderd studieplekken of honderd computerplekken in de UB. In periodes als deze puilen ook het Bushuis en het Bungehuis uit.

In de UB worden de tafels ten volle benut. Waar doorgaans twee studenten aan een tafel zitten, passen er nu vier. Zelfs de kasten worden als studiebureau gebruikt. Op de tweede verdieping blijven studenten ondertussen stug wachten voor de gesloten deur van de zaal ‘Klassieken & Archeologie’. Maar de baliemedewerker in de centrale hal is onvermurwbaar. ‘We hebben geen toestemming die zaal te openen, die is dan ook altijd dicht.’ Hij laat de aanwezige studenten weten dat er in het Bushuis nog studieplekken beschikbaar zijn.

Flexibeler
Ad Korf, voorzitter van de Centrale Studentenraad (CSR), vindt dat de UvA studenten beter geïnformeerd moeten worden over het aantal beschikbare studieplekken. ‘De UvA heeft dan wel een mobiele site opgezet, maar daar is alleen het aantal computerplekken op te zien.’ Volgens Korf kan de UvA ook flexibeler omgaan met het openstellen van andere locaties in drukke periodes. ‘Op het Roeterseiland zouden lokalen opengesteld kunnen worden en ook het Atrium (Binnengasthuis, red.) is een mogelijkheid.’

Of hier nog wel een studieplek beschikbaar is, vraagt een student even later aan een baliemedewerker in het Bushuis aan de Kloveniersburgwal.‘Ja hoor,’ reageert hij ietwat verbaasd, 'is de UB al vol dan?’ Nog voor het middaguur zit ook het Bushuis vol. Net als het doorgaans rustige Bungehuis loopt ook het Bushuis vol in de tentamenperiodes.

‘We lopen vast,’ zegt UvA-woordvoerder Paul Helbing. ‘In heel Europa zien we de trend dat studenten steeds meer gebruik willen maken van studieplekken op de universiteit.’ Volgens Helbing is het ook de reden waarom de UvA een nieuwe bibliotheek wil bouwen aan het Binnengasthuisterrein. ‘Al drieënhalf jaar geleden hebben we het plan daarvoor ingediend. Maar die toestemming hebben we nog steeds niet. We zijn geen barst opgeschoten.’

Ook CSR-voorzitter Ad Korf erkent dat de rek er een beetje uit is, al waagt hij zich vooralsnog niet aan een standpunt over de nieuwe UB. Volgens Korf moeten studenten ook maar gewoon accepteren dat ze wat vaker thuis zullen moeten studeren, ook al is dat in een studentenhuis soms onprettig. Helbing wijst er bovendien op dat studenten als het echt moet ook kunnen uitwijken naar minder populaire gebieden in de stad: het Roeterseiland of het Science Park in Oost bijvoorbeeld.

Op de speciale mobiele website kunnen studenten realtime zien hoe veel computerplekken er op welke locatie nog beschikbaar zijn.

Met medewerking van Iris Böhm
website loading