De HvA lijkt er alles aan te doen om haar imago smetvrij te houden. Hoe ga je om met de media? De hogeschool is niet te beroerd om haar medewerkers hierin wat tips te geven. Sinds kort staat er een zeer specifiek
mediabeleid op de website.
Wie is de journalist? Voor welk medium belt hij of zij? Gaat de vraag over zaken die gevolgen kunnen hebben voor de reputatie van de HvA? Deze voorbeeldvragen staan op de site van de hogeschool te lezen. De media ‘even’ te woord staan is er binnen de HvA niet meer bij. Medewerkers worden geacht eerst de journalist flink aan de tand te voelen en dan pas antwoord te geven.
Het lijkt er echter op dat de hogeschool liever heeft dat medewerkers helemaal hun mond houden. Doorverbinden of overleggen met de persvoorlichting is als we de richtlijnen op de website mogen geloven in veel gevallen de beste oplossing.
De hogeschool benadrukt dat zij zorgvuldig omgaat met haar mediacontacten. Immers, ‘berichten over de HvA in de media hebben invloed op het beeld dat studenten, medewerkers, studiekiezers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, bestuurders, politici en anderen hebben van de hogeschool,’ aldus de hogeschool.
Dat de media al lang niet meer alleen via de telefoon communiceren, weet ook de HvA. Tips voor de fervente twitteraar ontbreken dus niet in het mediabeleid. Zo wordt medewerkers aangeraden altijd goed op de spelling in hun tweets te letten en nooit vanuit emotie op een bericht te reageren.
Ambassadeur
De HvA is niet de eerste onderwijsinstelling die haar medewerkers wat ‘mediabewustzijn’ probeert bij te brengen. De Avans Hogeschool maakte pas de nieuwe huisregels voor het volgende schooljaar bekend. In het reglement staat dat medewerkers en studenten zichzelf moeten zien als ‘ambassadeur’ van de hogeschool.
Berichten op het internet of sociale media over zaken die school zou kunnen schaden mogen niet meer. Het ‘Reglement voorzieningen huisregels voor gebruikers van de diensten en faciliteiten van Avans Hogeschool’ zegt hierover: 'Houd er in je communicatie rekening mee dat je namens de hogeschool communiceert en de buitenwereld jouw mening ervaart als die van Avans Hogeschool!’ Dit geldt volgens de school zowel binnen als buiten schooluren.