Voor de tweede maal in een jaar reisden de UvA en de HvA eind juni af naar Brazilië. Tegen de achtergrond van grote protesten in dat land, bleek de noodzaak voor goed onderwijs een welkom thema.
Terwijl er in Brazilië honderdduizenden mensen de straat op gingen uit protest tegen onder meer de slechte kwaliteit van het onderwijs, vereerde een delegatie van de UvA en de HvA het land met een bezoek. Als onderdeel van een grotere economische missie van de gemeente Amsterdam, vlogen de onderwijsinstellingen de oceaan over. Afspraken gemaakt tijdens een eerder bezoek in november 2012 werden verzilverd.
Tijdens die eerste missie werd de basis gelegd voor een samenwerking op het gebied van sportonderwijs tussen de HvA en verschillende Braziliaanse instellingen. Er werd afgesproken om docenten op cursus te sturen naar Brazilië en het voor studenten makkelijker te maken op uitwisseling te gaan naar het land.
Die docenten zijn geweest. ‘Een groot succes,’ aldus Cees Vervoorn, lector topsport die in november zelf aan de basis stond van afspraken met lokale instellingen. ‘Zij hebben de energie hier nu zelf kunnen voelen. Een belangrijke ervaring die ze kunnen gebruiken tijdens hun lessen in Nederland.’ Niet alles wat de UvA en de HvA doen heeft direct een concreet resultaat, zegt Vervoorn. ‘Maar wij creëren de mogelijkheden voor studenten om meer global te denken. In een land dat straks het WK organiseert en de Olympische Spelen, is voor die studenten veel te halen.’
De UvA tekende een Memorandum of Understanding - een document waarin instellingen hun intentie tot samenwerking uitspreken - met de Universiteit van São Paulo, een van de beste universiteiten van het land. Ook werd er meer invulling gegeven aan Science without Borders (SwB), een groot beurzenprogramma van de Braziliaanse regering. Met zo’n beurs komen 2500 Braziliaanse studenten naar Nederland. Nederland heeft nu toegezegd al die studenten een cursus Engels aan te bieden om het studiesucces te bevorderen.
Jet Bussemaker, minister van Onderwijs en voormalig rector van de HvA, was ook van de partij. Zij sprak onder andere met de Braziliaanse staatsecretaris van onderwijs over de huidige situatie in Brazilië en drong er bij hem op aan om niet alleen studenten uit de middenklasse, maar ook jongeren uit de lagere klassen via SwB naar Nederland te sturen.
‘Wat me opvalt in gesprekken met jonge Brazilianen, is dat ze gefrustreerd zijn over het slechte onderwijs hier,’ vertelt Bussemaker na afloop van een gratis openluchtconcert dat het Koninklijk Concertgebouw in metropool São Paulo gaf. ‘Met het oog op wat er nu gebeurt, moeten wij ook minder bevoordeelde jongeren goede kansen kunnen bieden in Nederland.’ Want, zegt de minister: ‘daar profiteren die jongeren niet alleen zelf van, de hele samenleving wordt daar wijzer van.’
Na twee bezoeken aan Brazilië zit de taak van Cees Vervoorn er op. ‘Mijn missie is voltooid,’ zegt hij. ‘Het is nu aan de docenten en studenten om verder invulling te geven aan de afspraken die wij met instellingen hebben gemaakt.’ Dat de missie samenviel met de historische protesten in Brazilië, noemt Vervoorn bijzonder. ‘Er is veel over gesproken, onderling en met de Brazilianen. Voor de aanleiding, de vraag om betere publieke voorzieningen, hebben wij alle begrip.’