Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Verscheidenheid hoger onderwijs nu wettelijk geregeld
actueel

Verscheidenheid hoger onderwijs nu wettelijk geregeld

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
10 July 2013 - 12:00
Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer het voorstel aangenomen dat een groot aantal wijzigingen bevat op de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek.

Het voorstel dat nu zowel door de tweede als Eerste Kamer is geloodst is de ‘Wet kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs’. Deze wet regelt vier zaken: er komt meer selectie bij aankomende studenten, meer differentiatie tussen opleidingen, de invoering van de zogenoemde promotiestudent en de afschaffing van het onderscheid in titulatuur tussen het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo), zowel voor bachelors als masters.

Het wetsvoorstel is erop gericht de juiste student op de juiste plaats te krijgen. Zo komen er nieuwe regels voor aanmelding en studiekeuze, de bestaande mogelijkheden tot het stellen van specifieke aanvullende eisen – als die nodig zijn voor de opleiding -  beter benut. Op middellange termijn komt de centrale loting als middel om de toelating van studenten te reguleren te vervallen. Verder wordt het mogelijk om meer te differentiëren in het onderwijsaanbod: er worden maatregelen voorgesteld die de definitieve invoering van de associate degree in het hbo mogelijk maken. Ook wordt geregeld dat een hogeschool kan besluiten binnen een hbo-bacheloropleiding een driejarig (in plaats van vierjarig) traject voor vwo’ers in te richten.

De laatste jaren was er een wildgroei aan opleiding ontstaan waarvan in de communicatie naar buiten toe vaak onduidelijk was wat zo’n opleiding precies behelsde. Dat gaat ook veranderen: in de nieuwe wet worden maatregelen aangekondigd om ervoor te zorgen dat de naam van een opleiding transparant is zodat het een helder inzicht biedt in de inhoud daarvan. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) vervult hierin een rol. Dit geldt eveneens voor de vaststelling van de bij een hbo-opleiding behorende titulatuur. Ten slotte bevat het wetsvoorstel een meer uitgewerkte regeling voor de zogenaamde schakelprogramma’s dan de wet nu biedt.

Zie hier voor de wet zoals die is aangenomen door de Eerste Kamer.
website loading