Aankomende zaterdag, op 3 augustus, kleurt de binnenstad van Amsterdam weer roze. De botenparade, ofwel Canal Parade, is voor velen het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride. Traditiegetrouw met pompende dancemuziek, mannen in weinig verhullende hotpants en heel veel drank. Naar verwachting honderdduizenden mensen zullen naar Amsterdam afreizen om te delen in de feestvreugde - én om hun ogen uit te kijken.
En daar wringt bij sommigen de schoen. De discussie is bekend: is dat nou nodig, met je blote kont op zo'n boot gaan staan? Heeft dat niet juíst een averechts effect op de homoacceptatie? Twee homoseksuele HvA-studenten die meevaren met de botenparade geven hun kijk op de Gay Pride.
Kevin Consen (25, Communication & Multimedia Design)
‘Vorig jaar versloeg ik Gay Pride als fotograaf voor het homojongerentijdschrift
Expreszo. Ik ben zelf homo, maar ik schaamde me soms voor de types die ik op alle podia voorbij zag komen. Veel leernichten, veel travestieten, de een nog extravaganter dan de ander – mensen met wie ik mij absoluut niet kon identificeren. Iedereen moet doen waar hij zich lekker bij voelt, maar ik dacht wel: voor alle mensen die nog in de kast zitten lijkt me dit geen positief signaal. Het suggereert dat alle holebi’s er een extreme levensstijl op na houden. Terwijl het volgens mij veel beter is als we laten zien dat we net zo normaal zijn als alle anderen.
Vorig jaar zei ik nog: voor geen goud ga ik op zo’n boot staan. En toch vaar ik dit jaar mee met de boot van Vodafone, de hoofdsponsor van het evenement. Ik heb daar de afgelopen vijf maanden stage gelopen – ik hielp mee met de ontwikkeling van een app – en een tijdje terug kreeg ik een mail waarin stond dat het personeel zich kon intekenen om mee te varen. Niet alleen homo’s, maar al het Vodafonepersoneel wereldwijd kon zich aanmelden, om zo de diversiteit van het personeel te laten zien. In die boodschap kon ik me goed vinden. Dat past veel beter bij mij.’
Mart Roumen (22, sport, management & ondernemen)
‘De botenparade, ik heb er zin in! Vanuit mijn vorige functie in de Alliantie Gelijkspelen – die zichzelf ten doel stelt de sportwereld homovriendelijker te maken – ben ik afgelopen jaren betrokken geweest bij de organisatie van de Gay Pride. Sport en Gay Pride hebben elkaar de afgelopen edities nogal versterkt. Eerst hadden we de NOC*NSF boot, met allerlei topsporters aan boord, ook werd er tijdens de periode zelf steeds meer gesport, en dit jaar vaart zelfs de KNVB mee met een eigen boot.
Inmiddels werk ik niet meer voor de Alliantie Gelijkspelen. Dit jaar ga ik zelf helemaal los. Even niet werken, maar lekker feesten. Ik vaar mee met de boot van OUTTV, een televisiezender die zich richt op homoseksuelen.
Natuurlijk ken ik de kritiek op de Gay Pride. Waarom zou je zo’n exclusief, extravagant feestje vieren als je juist wilt dat mensen je als een normaal persoon behandelen? Ik geef toe: er zijn een aantal boten van de Canal Parade die nogal naakt zijn, met veel veren en veel roze. Maar de Gay Pride gaat om veel meer dan dat. De botenparade is maar een klein onderdeel. Er worden debatten georganiseerd, films vertoond en er wordt nu bijvoorbeeld ook geprotesteerd tegen Poetin op de Westermarkt. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal, is de Amsterdam Gay Pride een fantastisch platform en een aanleiding om discussies te voeren. Ik heb zelf ook niet zo veel met al die extreme types, maar ik denk: laat ze lekker joh. Prima dat ze er zijn. De gayscene is zo divers, daar moet iedereen zijn eigen plekje in vinden.’
Mart Roumen is sportjournalist voor gay- en reguliere media.