Verstandelijk beperkten de wijde wereld in of juist terug naar het dorp? Rick Kwekkeboom, lector Community Care aan de HvA, was dinsdag 10 september te gast in het NTR-programma ‘Lijn 1’en gaf hierin haar visie op het huidig beleid waarbij gehandicapten zoveel mogelijk huisvesting in woonwijken toegewezen kregen en waarbij leven mét de maatschappij het credo is. In het wekelijkse radioprogramma ging zij in discussie met Marijke Malsch, auteur van het boek ‘Dwang of bevrijding?’.
Het idee achter community care is dat gehandicapten zoveel mogelijk als ‘gewone’ mensen beschouwd moeten worden, waarbij ze niet alleen werken maar ook direct integreren in de samenleving. ‘Deze vorm van aanpak heeft het beleid van de afgelopen twintig jaar bepaald. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat dit voor het grootste deel van de verstandelijke gehandicapten niet werkt’, aldus Malsch.
Niet alle onderzoeksresultaten zijn echter negatief, stelt Kwekkeboom. ‘Ondanks de ervaren eenzaamheid zijn veel gehandicapten gewoon gelukkig en geven zij aan heel tevreden te zijn met hun eigen woonomgeving omdat zij hierin hun eigen leefritme kunnen bepalen. De contacten met de ‘gewone’ buurtbewoners zijn niet optimaal maar zij geven zelf aan hier weinig last van te hebben. Contact zoeken doen veel verstandelijke gehandicapten toch liever met mensen die in een soortgelijke situatie zitten.’
Beluister het volledige interview hier