Studeren aan de HvA? Vanaf komend jaar moet je de opleiding van je keuze verplicht een dagje komen uittesten. Als onderdeel van de zogenaamde studiekeuzecheck gaat de hogeschool iedereen die zich voor een opleiding aanmeldt, uitnodigen voor een verplichte ‘studieactiviteit’. Toekomstige studenten moeten daardoor een realistischer beeld van hun opleiding krijgen en hun keuze zo een laatste keer kunnen ‘checken’.
Het aanbieden van de studiekeuzecheck is vanaf komend jaar voor alle hoger onderwijsinstellingen in Nederland verplicht. De maatregel maakt onderdeel uit van een pakket waarmee het kabinet de hoge uitval door een verkeerde studiekeuze wil aanpakken. Doordat de uiterste aanmelddatum voor alle opleidingen komend jaar vervroegd wordt naar 1 mei, krijgen studenten na hun studiekeuze de mogelijkheid te testen of de gekozen studie ook echt bij hen past. Andersom kunnen ook universiteiten en hogescholen testen of de bij hen aangemelde studenten zich voorafgaand aan hun keuze goed georiënteerd hebben.
Instellingen mogen volgens de nieuwe wet zelf bepalen of ze de check voor nieuwe studenten verplicht stellen. Ook mogen zij zelf vaststellen op welke manier ze toekomstige studenten testen.
Aan de HvA zal, net als aan de UvA, het deelnemen aan de studiekeuzecheck komend jaar verplicht worden, vertelt Jet Benjamins van Dienst Studentenzaken. Op dit moment maken de afzonderlijke opleidingen een plan over hoe de check eruit gaat zien. Eind oktober zullen de eisen per studie bekend zijn. Wel zullen alle checks in ieder geval bestaan uit een standaard vragenlijst als een verplichte studieactiviteit.
Die activiteit wordt volgens Benjamins een realistische weergave van het onderwijs. ‘Sommige opleidingen organiseren misschien een hoorcollege, terwijl andere wellicht kiezen voor een werkcollege. Wel zit er altijd een onderdeel uit de beroepspraktijk in. Ook kunnen studenten soms gevraagd worden vooraf huiswerk te maken.’
Studiekeuzeadvies
Na afloop van de dag moeten deelnemers tevens een toets afleggen. Mede op basis daarvan zal de hogeschool een studiekeuzeadvies uitbrengen. Voor een student die zich voor 1 mei heeft aangemeld is dit advies niet bindend. Wel is het volgens Benjamins voor de student een duidelijke aanwijzing of hij de juiste keuze heeft gemaakt. Studenten die een negatief advies krijgen, kunnen volgens haar altijd langskomen om dat te bespreken. Ze verwacht niet dat studenten die zich goed georiënteerd hebben en een opleiding echt graag willen gaan volgen, snel een negatief advies zullen krijgen.
Het proefstuderen zal in principe in de maand juni gaan plaatsvinden. Wel zullen sommige opleidingen die al voldoende aanmeldingen hebben, de activiteit eerder kunnen aanbieden. Studenten die tijdens de eerste studiecheck met een geldige reden verhinderd zijn krijgen in elk geval de kans deel te nemen aan een tweede ronde.
Benjamins verwacht dat de meeste hogescholen vanaf komend jaar een soortgelijke eis aan toekomstige studenten zullen stellen. ‘Iemand die hier echt geen zin in heeft, zal in Nederland wel heel goed moeten gaan zoeken naar een instelling.’ Ze vergelijkt de nieuwe situatie met de Citotoets en kennismakingsactiviteiten voor basisschoolleerlingen. ‘In Nederland is dat inmiddels heel normaal voordat je naar de middelbare school gaat. Dat zal met deze checks voor het hoger onderwijs ook zo worden.’