Een kans de museumcollectie te bekijken, dat is altijd mooi meegenomen. Maar eigenlijk is de Amsterdamse Museumnacht natuurlijk bovenal een feestje, verspreid over vijftig verschillende locaties. Tijdens de veertiende editie van de nacht doolde cultuur minnend Amsterdam gisteravond dan ook weer urenlang door de stad, op zoek naar de plek waar de stemming er het beste inzat.
Het Allard Pierson Museum had die publieksinteresse goed begrepen. In het archeologiemuseum van de UvA stond alles gisteravond in het teken van de decadente feesten waar de oude Egyptenaren en Romeinen om bekendstaan. De belofte van een ‘party like it’s 800 BC’, trok een groot publiek aan. Zo was de rij voor het laten zetten van extravagante Egyptische oog make-up aldoor lang. Nog de hele avond kon je ook in andere musea dames met felgekleurd geverfde oogleden tegenkomen. Ook was het dringen bij de tafel waar eigenhandig een parfum kon worden samengesteld. Gekozen kon er bijvoorbeeld worden uit komijn en venkel, volgens de beschrijving beide in het bijzonder werkzaam tegen winderigheid.
Swingen
Het drukst was het in het museum bij het programmaonderdeel Masterchef Romeins Koken, waarvoor consequent een rij tot achter in de gang stond. Wie geen zin had om zelf te koken, kon aanschuiven bij de Romeinse dinner party, waar voornamelijk dames zich op sofa’s hadden genesteld. Zo ging dat in de oudheid ook, vertelde een museummedewerker. Gasten een stoel aanbieden zou als een belediging worden opgevat. Ondertussen werden brood en een oranje smurrie, dat een klassiek mengsel van peer, prei en honing bleek te zijn, rondgegeven. De meesten lieten dat laatste met een vies gezicht aan zich voorbij gaan. De gerstkoekjes vonden gretiger aftrek.
Bij het onderdeel ‘Raad de plaat met Plato’, probeerden een kleine groep fanatiekelingen klassieke muziek uit de oudheid te ontleden. Eenvoudig was het niet, om van de gedraaide fragmenten te raden op welke gelegenheden ze traditioneel klonken. En ook instrumenten als de krotala en de buccina werden niet direct door iedereen herkend.
Bij de buren van de Bijzondere Collecties werd er vooral geswingd in het museumcafé, waar de hele avond verschillende bands geprogrammeerd stonden. Liefhebbers van de tentoonstelling Atlas der Neederlanden kwamen aan hun trekken door de aanwezigheid van een heuse levende TomTom. Een kaartmeter uit de tijd van Napoleon vertelde geïnteresseerden hoe men zich navigeerde in de tijden vóór Google Maps.
Lichtjes van Amsterdam
Naarmate de avond vorderde gingen op steeds meer plekken de voetjes van de vloer. In de kelder van het Hyveskantoor, voor de gelegenheid getransformeerd tot The Big Internet Museum, werd, ondanks de deze week aangekondigde opheffing van het sociale netwerk, volop geproost. De mooiste locatie om de nacht in te dansen was waarschijnlijk filmmuseum Eye. Met het uitzicht op de lichtjes van Amsterdam sloot menigeen het officiële programma in stijl af, om zich naar afterparty's in de hele stad te begeven.