Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
HvA mag zich ‘kwaliteitshogeschool’ noemen
actueel

HvA mag zich ‘kwaliteitshogeschool’ noemen

Henk Strikkers Henk Strikkers,
12 November 2013 - 19:54

De HvA heeft bij de instellingstoets kwaliteitszorg die de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) dit voorjaar afnam een goede score behaald. Vorige week publiceerde die kwaliteitsbeoordelaar haar rapport over de HvA en daaruit blijkt dat de HvA op vier van de vijf standaarden voldoet en op de vijfde standaard ten dele voldoet.


De instellingstoets kwaliteitszorg van de NVAO is een nieuwe keuring voor hogescholen en universiteiten. Instellingen kunnen een toets aanvragen wanneer zij denken daar klaar voor te zijn. Deelname aan de test is niet verplicht. De positieve uitslag betekent dat de HvA zich op een juiste wijze inzet voor de verbetering van haar opleidingen en dat er voldoende interne kwaliteitscontrole plaatsvindt. Het gevolg van deze goede score is dat de HvA bij de reguliere zesjaarlijke keuringen van de NVAO minder intensief tegen het licht wordt gehouden. Daarnaast mag de HvA zich officieel een ‘kwaliteitshogeschool’ noemen.


Eind april bezocht de toetsingscommissie die bestaat uit professoren, onderwijsmanagers en een student-lid de HvA voor het eerst. Daarbij voerde zij gesprekken met het college van bestuur, docenten, stafmedewerkers en studenten. Begin juni werd een tweede bezoek gebracht aan de HvA waarbij specifiek werd gekeken naar drie elementen. Die betroffen ‘Studiesucces in hoofdfase verbeteren’, ‘Onderzoek meer integreren in onderwijs’ en het personeelsbeleid. De eerste twee aspecten werden getest door middel van ‘verticale trails’ waarin wordt gekeken hoe beleid wordt uitgewerkt in een opleiding. Het laatste facet werd getest met een ‘horizontale trail’ waarin wordt bezien of beleid daadwerkelijk in de volledige instelling navolging vindt.


Het oordeel van de NVAO is over het algemeen positief. Op de vier standaarden ‘Visie op kwaliteit van het onderwijs’, ‘Beleid’, ‘Resultaten’ en ‘Verbeterbeleid’ voldoet de HvA aan de eisen. Op het criterium ‘organisatie- en beslissingsstructuur’ voldoet de HvA op dit moment ten dele. Dat wordt veroorzaakt doordat op opleidingsniveau taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden onduidelijk zijn. Met name rond de 'resultaatverantwoordelijke teams' zoals die bij grote opleidingen als commerciële economie zijn ingesteld bestaat nog veel onduidelijkheid. De NVAO oordeelt dat ‘op de laagste niveaus in de organisatie de transparantie, functiescheiding en een heldere toedeling van verantwoordelijkheden nog moet worden aangescherpt.’


website loading