2013 was het jaar waarin er eindelijk een onderzoek kwam naar de malaise die de ontwikkeling van SIS jarenlang teisterde. Frank van Vree, decaan van de Factulteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, kreeg de opdracht van de Universiteit van Amsterdam om met een commissie te onderzoeken waar de ontwikkeling van SIS de mist in ging. Het rapport-Van Vree wordt naar alle waarschijnlijkheid begin januari gepresenteerd.
Malaise
SIS is een project van een aantal Nederlandse hogescholen en universiteiten, waaronder de HvA en de UvA, die gezamenlijk een studenteninformatiesysteem hebben ontwikkeld. Dat liep echter bepaald niet van een leien dakje. De kosten rezen de pan uit en de tijdsplanning bleek al snel te ambitieus.
Vijf jaar na de start in 2004 stapte de Radboud Universiteit om die redenen uit het project. De UvA en de HvA bleven met een financiƫle kater en een slecht werkend systeem achter. Waar de Hogeschool van Amsterdam bij de start uitging van een bijdrage van 5,5 miljoen euro blijkt dat in de werkelijkheid bijna het drievoudige te zijn.
Commissie-Van Vree
De UvA en de HvA stelden begin dit jaar een onafhankelijke commissie onder leiding van decaan Frank van Vree in. Hij moest onderzoek doen naar de procedure vanaf het moment dat er binnen de Europese aanbestedingsprocedure een keuze was gemaakt voor SIS. Uit een
artikel van Folia Magazine uit 2012 bleek echter dat juist in die aanbestedingsprocedure behoorlijke fouten zijn gemaakt.
Na een onderzoek met enkele belangrijke spelers in het proces besloot de commissie om in oktober alle studenten hun mening te vragen om te bepalen hoe gebruiksvriendelijk SIS is en wat de belangrijkste verbeterpunten waren.
Frank van Vree en zijn commissie leggen op dit moment de laatste hand aan hun rapport en zijn daarom op dit moment niet beschikbaar voor commentaar. De verwachting is dat het rapport in de eerste helft van januari wordt gepresenteerd.