Het verschil in titulatuur tussen hogescholen en universiteiten kan binnenkort verdwijnen. Door een nieuwe wet die op 1 januari in werking treedt kunnen hogescholen verzoeken indienen om voor bepaalde opleidingen dezelfde titels toe te kennen als universiteiten. De Hogeschool van Amsterdam lijkt niet bezig met een aanvraag om de titulatuur voor haar opleidingen aan te passen.
Naar aanleiding van het rapport van de Commissie Veerman heeft het kabinet besloten om de toegekende titels van universitaire en hbo-studies meer met elkaar in lijn te brengen. Dat zou onmisbaar zijn om de erkenning van de kwaliteit en de herkenbaarheid van hbo-opleidingen in het buitenland te vergroten.
Uitvoering
De verzoeken worden in behandeling genomen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De NVAO kondigde eind vorig jaar aan om pas half januari te starten met het nemen van besluiten over de nieuwe titulatuur. Hogescholen kunnen vanaf dat moment een verzoek indienen om een bepaalde titel te koppelen aan een opleiding, waarna de NVAO die opleiding tegen het licht houdt. De NVAO kan ook uit eigen beweging een dergelijk besluit nemen.
Wanneer de NVAO van mening is dat de aangevraagde titel ‘past in de internationale context’ van de studie, kan zij een hogeschool toestemming verlenen om de titel aan een opleiding toe te voegen. Dat geldt echter niet met terugwerkende kracht: studenten die voor de toekenning van de titulatuur afstudeerden mogen niet de nieuwe titel voeren.
Voorlopig niet aan de HvA
De Hogeschool van Amsterdam kijkt op dit momentde kat uit de boom. Woordvoerder Meike Verhagen stelt desgevraagd: ‘Wij zijn bekend met deze mogelijkheid, maar over het al dan niet invoeren en het moment waarop dat gebeurt is nog niets te zeggen.’
Update In tegenstelling tot wat Verhagen vanmiddag stelde, is de Hogeschool van Amsterdam toch van zins de nieuwe titulatuur te gaan gebruiken, zo liet zij ons zojuist weten. Wanneer daar exact mee wordt begonnen en wanneer welke studie zal overschakelen op de nieuw toe te kennen titels is echter nog niet duidelijk.