Drie studentenorganisaties spannen
een rechtszaak aan tegen de Staat over de langstudeerdersboete. Het gaat om het Interstedelijk Studenten Overleg (
ISO), de Landelijke Studentenvakbond (
LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (
LKvV). De langstudeerdersboete houdt in dat studenten drieduizend euro moeten betalen bovenop het collegegeld als ze meer dan een jaar te lang over hun studie doen.
De studenten zijn laaiend omdat staatssecretaris Zijlstra (OCW) de maatregel heeft gepresenteerd als een collegegeldverhoging die, in tegenstelling tot gewoon collegegeld, niet aftrekbaar is van de belasting. Het is volgens de studenten ‘een ordinaire boete’. De organisaties zeggen verder dat de toegang tot het hoger onderwijs door de langstudeerderswet in gevaar komt. Samen met het advocatenkantoor Stibbe hebben zij nu een rechtszaak voorbereid.
Eerder schreef de Leidse hoogleraar staats- en bestuursrecht
Tom Barkhuysen namens Stibbe al een juridisch advies over het wetsvoorstel voor de Tweede Kamer. Daarin werd in aanvulling op de kritiek van de Raad van State een groot aantal juridische knelpunten aangewezen. Het wetsvoorstel werd afgelopen juni goedgekeurd door de Eerste Kamer en is daarna in werking getreden.
Zoals het er nu naar uit ziet zal de langstudeerboete met ingang van 1 september 2012 in werking treden. Voor studenten die nu tegen een vertraging oplopen worden daarmee de spelregels veranderd tijdens het spel. ‘Het rechtszekerheidsbeginsel wordt hier geschonden,’ aldus Barkhuysen. ‘Ik heb goede hoop dat de rechter inziet dat de rechten van studenten door de wet worden geschonden en dat deze de studenten in het gelijk stelt.’