Annelies Haijma (lerarenopleiding Frans) heeft met haar scriptie over het gebruik van de vreemde taal als voertaal in het middelbaar onderwijs de Gerard Westhoff Taaldidactiekprijs gewonnen.
De jury prijst het onderzoek omdat het een bijdrage levert aan het begrip over het gebruik van vreemde talen als voertaal in de klas. De aanbevelingen van de inmiddels afgestudeerde Haijma zijn wat betreft de jury relevant voor elke docent die een vreemde taal op een middelbare school doceert. Uit het rapport: ‘De conclusies zijn genuanceerd en kritisch en worden gekoppeld aan eerder verricht onderzoek.’
Het viel Haijma op haar stageschool op dat de vreemde taal vooral door docenten wordt gebruikt tijdens de opening en afsluiting van de les. Ook huishoudelijke mededelingen worden in de vreemde taal uitgesproken. Daarop besloot ze een onderzoek uit te voeren onder docenten Engels, Duits, Frans en Spaans en hun leerlingen.
Angst
Uit de gegevens trok ze de conclusie dat leerlingen gedwongen moeten worden de taal te spreken. Vanwege de angst om fouten te maken zullen leerlingen niet snel geneigd zijn de taal uit zichzelf te gebruiken. Docenten moeten dus niet alleen veel de taal spreken, maar volgens Haijma leerlingen ook stimuleren eigen formuleringen te gebruiken, ook al heeft dat fouten tot gevolg.
De Gerard Westhoff Taaldidactiekprijs wordt sinds 2009 uitgereikt aan de beste scriptie op het gebied van vreemdetalendidactiek, en is een initiatief van de Vereniging voor Leraren in Levende Talen (VLLT) en het Expertisecentrum Moderne Vreemde Talen. Aan de prijs is een geldbedrag van vijfhonderd euro verbonden.