In 2013/2014 begonnen 106.000 studenten een hbo-opleiding aan een Nederlandse hogeschool. Dat is een stijging van 5,8 procent ten opzichte van vorig jaar, zo laat de Vereniging Hogescholen weten. In totaal staan 440.000 mensen ingeschreven bij één van de 37 door de overheid bekostigde hbo-instellingen. De HvA zag de instroom met acht procent stijgen tot 12.054 eerstejaarsstudenten.
Gemengde gevoelens
Landelijk is verpleegkunde met ruim vijfduizend eerstejaars de populairste studie en goed nieuws is er ook voor de Nederlandse techniekbedrijven. In de sector techniek, waar veel behoefte is aan hbo’ers, steeg het aantal instromers met 7 procent tot 1200. Voor het eerst sinds jaren is er ook een stijging te zien bij de pabo.
Volgens de Vereniging Hogescholen is de belangrijkste reden van de toename angst voor de invoering van een sociaal leenstelsel. Voorzitter Thom de Graaf vindt het een ontwikkeling met een positieve en een negatieve kant. ‘Het is goed nieuws voor de kenniseconomie, maar de hogescholen zullen de toestroom moeten opvangen en tegelijkertijd de kwaliteit moeten verhogen. Dat is een opgave’, vertelde hij vrijdagochtend aan Radio1.
Veruit de grootste
De Hogeschool van Amsterdam blijft de hogeschool met veruit de grootste studenteninstroom. 12.054 nieuwe eerstejaars wisten deze zomer hun weg naar één van de HvA-locaties te vinden. Dat is een kleine vijftienhonderd meer dan de nummer 2, Fontys. De populairste studie is de bachelor commerciële economie met 876 nieuwe inschrijvers. Dat is echter het laatste aantal instromers sinds 2005.
HvA-woordvoerder Meike Verhagen ziet dat de hogeschool van Amsterdam al jaren sterker stijgt dan het landelijk gemiddelde. ‘Amsterdam heeft altijd al een grote aantrekkingskracht op studenten gehad, maar zonder concrete bewijzen denken we ook dat de wisselwerking tussen de metropool Amsterdam en de kansen die ons onderwijs biedt daar invloed op heeft’, aldus Verhagen.
Numerus fixus
Slechts bij enkele studies worden maatregelen genomen om de instroom te beteugelen. ‘Bij onze technische studies zijn we juist blij dat de studententoename zo groot is. Bovendien hebben we vanaf dit jaar een studiekeuzecheck en geven we eerlijke voorlichting’, zegt Verhagen. Toch zijn er op bepaalde gebieden problemen, zoals bij de opleiding Verpleegkunde.
‘Ondanks de unieke samenwerking met het AMC, hebben ook onze studenten moeilijkheden bij het vinden van stages’, aldus Verhagen. In overleg met de Hogeschool InHolland is om die reden een numerus fixus ingesteld. Verhagen: 'Zo weet de scholier die in deze regio wil studeren precies waar hij of zij aan toe is.'