Het Engelstalige
gamma college dat inmiddels geen
gamma college meer heet, maar opleidt tot een interdisciplinaire bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (
PPLE) gaat in september van start. Ondanks dat accreditatie van de NVAO niet rond is en instemming van de medezeggenschap ontbreekt, worden er al volop studenten geworven.
Binnen de nieuwe interdisciplinaire bacheloropleiding werken opleidingen van drie verschillende faculteiten samen: maatschappij en gedrag (FMG), rechten (FdR) en economie en bedrijfskunde (FEB). De driejarige opleiding is kleinschalig en wordt op de UvA-website aangeboden aan ‘
ambitious and intellectually talented students’. Het is een opleiding die in zekere zin vergelijkbaar is met het Amsterdam University College (AUC), dus inclusief motivatiebrief, goede cijfers en selectie aan de poort.
Verschil is dat het AUC een samenwerking is tussen UvA en VU en de PPLE-opleiding een strikte UvA-aangelegenheid is. Wie een PPLE-bachelor gaat volgen heeft bovendien niet automatisch een woonstee op een campus.
Wat wel overeenkomt is het gepeperde
collegegeld: dat bedraagt bijna vierduizend euro voor Nederlandse en EU-studenten en negenduizend voor studenten van buiten de EU. Daarmee is de PPLE-bachelor nog wel goedkoper dan het AUC, maar die studenten hebben dan ook gelijk een kamer op de campus op Science Park.
Prima initiatief
De drie bij het project betrokken faculteiten hebben op dit moment elk een miljoen euro gereserveerd ter dekking van de aanloopkosten van de PPLE. De rechtenfaculteit is tot penvoerder gemaakt, met als gevolg dat de studentenraad en de ondernemingsraad van de deze faculteit met de PPLE moeten instemmen.
‘Maar het is ook te verdedigen dat de centrale medezeggenschapsorganen er over moeten gaan omdat het een interfacultaire opleiding wordt,’ zegt Radboud Winkels, lid van de facultaire ondernemingsraad en voorzitter van de centrale ondernemingsraad.
Winkels laat weten dat hij de opleiding op zich ‘een prima initiatief’ vindt, maar dat er nog wel wat haken en ogen aan zitten. ‘Dat er nu al studenten worden geworven lijkt me voorbarig, Ik wil eerst graag meer duidelijkheid over wat dit gaat kosten en wat het oplevert. Het AUC bestaat nu vijf jaar en is ook nog steeds niet winstgevend.’
Naast het begrotingsplaatje moet er volgens Winkels ook meer duidelijkheid komen in de
governance-sfeer. ‘Als er drie faculteiten bij betrokken zijn worden docenten ook uit drie faculteiten gerekruteerd. Hoe gaat de financiële verrekening plaatsvinden? En als die docenten alleen onderwijs geven, krijgen ze dan geen onderzoeksopslag meer? Die vragen staan nog open.’
Accreditatie
Studentenraadslid Jesse Schreurs ziet geen grote problemen voor de start van de PPLE. ‘Ik denk dat de opleiding er wat ons betreft gaat komen, al hebben wij nog wel wat vragen over de huisvesting van de opleiding. Die wordt namelijk gevestigd op de Roeterseilandcampus (REC), maar wij vragen ons af of daar ruimte genoeg zal zijn.’
De accreditatie van de PPLE is ook nog niet rond. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (
NVAO) moet de accreditatie – die uit twee deelaccreditaties bestaat – verlenen. De zogenoemde
doelmatigheidstoets heeft al plaatsgevonden en de opleiding heeft die doorstaan. Daarnaast moet nog
de toets ‘nieuwe opleiding’ plaatsvinden.
De NVAO is momenteel bezig met die toets, maar de uitslag daarvan kan nog wel enige maanden op zich laten wachten. Als ook die toets goed wordt doorstaan is de opleiding goedgekeurd en wordt het registratienummer, het zogenoemde Croho-label, verleend.
Bedoeling is dat de opleiding op termijn tweehonderd studenten per jaar trekt. Op 27 februari vindt er een open dag plaats.
Decaan Edgar du Perron van de rechtenfaculteit zal later een toelichting geven op het PPLE-plan.