Terecht of niet, er is geen sport met een meer besmeurd imago dan wielrennen. Een schier oneindige reeks dopingschandalen deed Rabobank vorig jaar zelfs besluiten om de wereld van het wielrennen te verlaten, na zeventien jaar als sponsor van Nederlands grootste wielerploeg. Toch duurde de zoektocht naar een nieuwe sponsor niet lang. Het Amerikaanse bedrijf Belkin omarmde enthousiast de sport waar veel andere bedrijven met een grote boog omheen lopen. Waarom? Op die vraag - en meer - gaven drie afgezanten van Belkin antwoord tijdens een speciaal college, donderdagmiddag bij de HvA-opleiding sport, management & ondernemen.
Omringd door foto’s van wielrenner Bauke Mollema - die duidelijk de rol van vaandeldrager heeft overgenomen van Robert Gesink - maakte Reinier Jens, vicepresident van Belkin, aan een honderdtal studenten duidelijk waarom Belkin graag wielersponsor wilde worden. 'Als ik een taxichauffeur vertelde dat ik bij Belkin werkte kreeg ik altijd te horen: "Belkin???" Het was duidelijk dat we onze naamsbekendheid moesten vergroten. We hadden meerdere opties. Een voetbalclub sponsoren, bijvoorbeeld. Maar welke naam er bij Ajax ook op het shirt staat, Ajax blijft Ajax. Bij het wielrennen daarentegen draagt het team de naam van de sponsor. Het is dus de snelste manier om in korte tijd veel exposure te krijgen.”
Na zeven maanden als wielersponsor is de naamsbekendheid van het bedrijf achter iPhone-hoesjes en routers explosief gestegen. 'En we hebben inmiddels meer Facebook-fans dan Feyenoord,' onthulde de vicepresident.
Vervolgens was het de beurt aan Richard Plugge en Merijn Zeeman, beiden werkzaam bij het wielerteam van Belkin, om meer sportinhoudelijke kwesties aan te snijden. Ze spraken over de de amateuristische mentaliteit van ploegleiders in het verleden, over de balans tussen keihard presteren en persoonlijk geluk van de sporters, en over de parallellen tussen professionele wielrenners en moeilijk opvoedbare scholieren.
Zeurpiet
Eén topic kwam niet aan bod: doping. Ook de vragenstellende studenten uit de zaal vermeden het onderwerp opzichtig. Vierdejaars student Martijn Mol (21) bekende aanvankelijk enkele kritische vragen op zijn tong te hebben gehad, over motortjes die sommige wielrenners in hun fiets zouden hebben, maar deze beladen vragen uiteindelijk te hebben ingeslikt. 'Je wilt niet overkomen als de zeurpiet die weer met de bekende vragen over doping aan komt zetten. Het onderwerp is nu wel een beetje uitgekauwd,' aldus Martijn, die momenteel stage loopt bij - toeval of niet - Rabobank.