Een groep studenten verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (
SCAU) dagvaardt op 1 september acht Nederlandse universiteiten, waaronder de UvA. In de dagvaarding klagen ze de instellingen aan wegens de hoogte van het collegegeld voor een tweede masterstudie. Universiteiten krijgen geen overheidssubsidie meer voor zo’n master. Om toch kostendekkend te zijn, vragen zij soms duizenden euro’s per jaar meer dan het wettelijk collegegeld, dat aankomend studiejaar 1713 euro bedraagt voor de eerste studie. Zo vraagt de UvA voor tweede masteropleidingen vanaf dit jaar prijzen vanaf 10.500, oplopend tot 25.000 euro. Dergelijke bedragen zijn volgens de SCAU verre van redelijk.
‘Wij denken dat de universiteiten kosten doorberekenen die niet direct verband houden met het onderwijs,’ zegt Cees Zweistra van de SCAU. ‘Dat een niet-gesubsidieerde opleiding duurder is begrijpen wij op zich wel. De hoogte mag kostendekkend zijn, maar niet meer dat. Volgens onze berekeningen is 5.500 euro een redelijke en kostendekkende prijs voor een master geesteswetenschappen.’ De UvA vraagt 10.500 euro voor een dergelijke master.
‘Wij denken dat universiteiten kosten doorberekenen die niet direct verband houden met het onderwijs,’ zegt Zweistra. ‘Een deel van de gevraagde collegegelden is bedoeld om het onderzoek te financieren. Dat gaat niet.’ In de dagvaarding wordt de universiteiten een drietal zaken verweten. Zweistra: ‘We verwijten hen onderling prijsafspraken te hebben gemaakt, terwijl kartelvorming voor niet bekostigde opleidingen bij wet is verboden, want die opleidingen vallen onder het mededingingrecht. Daarnaast staan de gevraagde bedragen in geen verhouding tot de geboden kwaliteit en denken wij dat de universiteiten onrechtmatig handelen: we vermoeden dat de minister hen nooit carte blanche heeft gegeven om rte vragen wat ze willen.’
Na de dagvaarding zullen de universiteiten twee weken de tijd hebben om te reageren. Daarna zal er een zitting komen en zal de rechter uitspraak doen. De advocaat van de studenten zet in op het voorlopig opschorten van het verhoogde collegegeld voor de duur van de procedure. Naast de UvA zal de SCAU de Vrije Universiteit en de universiteiten van Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht en Nijmegen dagvaarden. Overigens hebben de meeste universiteiten, waaronder de UvA, overgangsregelingen.