Met een landelijk onderzoek willen het RIVM en de GGD’en in kaart brengen hoe de bof zich onder studenten verspreidt. Ondanks vaccinatie neemt de ziekte weer toe. Dat meldt
de Volkskrant.
De ziekte, die de laatste twee jaar aan een nieuwe opmars is begonnen, treft vooral studenten. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn volgens de krant al duizend meldingen binnengekomen en ook andere Europese landelijk kampen met een epidemie. Een mogelijke oorzaak is een langzaam afnemende bescherming door het vaccin. Daardoor zijn het vooral jongeren, met veel sociale contacten, die de kans hebben de ziekte op te lopen.
Omdat de ziekte praktisch was verdwenen willen de onderzoekers meer zich krijgen op de verspreidingsroute van de ziekte. De komende tijd zullen studenten met veel sociale contacten daarom worden benaderd. Aan tien van deze studenten wordt gevraagd ook weer tien andere studenten aan te spreken die dat op hun beurt ook moeten doen. Vervolgens worden zes weken lang speekselmonsters bijgehouden. Ook wordt per week gekeken wie contact met elkaar heeft gehad.
De bof is vervelend, maar in de meeste gevallen onschuldig. Het virus verspreidt zich door de lucht en is besmettelijk. Bij complicaties kan bij mannen een ontsteking van de teelbal ontstaan en bij vrouwen een ontsteking van de eierstokken. In zeldzame gevallen leidt het tot onvruchtbaarheid.