De kans dat ze elke maandagavond een les meepakken is niet groot, maar vraag een Volendamse visser, een boer uit Friesland en pa Tokkie of ze kunnen vertellen wat tai chi is, en hun antwoorden zullen ongeveer kloppen. Net als judo en yoga is tai chi gemeengoed geworden in het westen. Dat geldt nog niet voor qigong. Joeri van Wallenburg (23) wil daar verandering in brengen. De student sport, management & ondernemen verzorgde tijdens de HvA Vitaliteitsweek een drietal qigonglessen voor HvA-medewerkers.
‘Het lijkt een beetje op tai chi,’ fluisterde een deelnemer twee onwetende nieuwkomers in het oor, vlak voor de les. 'Een beetje' bleek een beetje een understatement. Net als tai chi komt het bij qigong aan op rustige, repeterende bewegingen, die je een ontspannen gevoel geven. De prijs die je in zweet moet betalen is laag. Het belangrijkste verschil tussen de Chinese bewegingsleer qigong en de Chinese bewegingsleer tai chi zit hem ogenschijnlijk in de spelling.
Dorp in China
Joeri ziet wel degelijk verschillen. Want waar de oorsprong van tai chi in de vechtkunst ligt, is qigong puur gericht op het welzijn. Op het 'vitaliseren van het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam', zoals Joeri het zegt. Hij heeft inmiddels een bedrijfje opgericht, genaamd Yanya. Elke zichzelf respecterende multinational kan Yanya inschakelen voor een qigong sessie op de werkvloer. 'Wat Yanya betekent? Niets, eigenlijk. Ja, er is een dorp in China dat zo heet. Wat ik doe heet voluit Chi Neng Qigong. Marketingtechnisch vond ik Yanya beter klinken.'
Joeri zelf heeft in elk geval profijt van qigong, vertelt hij. ‘Ik doe het elke ochtend in de huiskamer. Maar ook vlak voor mijn zwemwedstrijden. Ja, de andere zwemmers kijken me dan scheef aan, maar ik ben vlak voor de race degene die het meest ontspannen is.' En of het daardoor komt of niet, Joeri kroonde zichzelf afgelopen weekend tot Zeeuws kampioen op de vlinderslag.