Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
'Energie steeds belangrijker in internationale betrekkingen'
actueel

'Energie steeds belangrijker in internationale betrekkingen'

Clara van de Wiel Clara van de Wiel,
28 November 2011 - 17:26
Betreft
Deel op
Welke rol speelt energie nu en in de toekomst bij internationale betrekkingen? Onder de titel Power Politics organiseerde Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB) vandaag een studentenseminar waarbij die vraag centraal stond. Ruim tachtig studenten kwamen op de middag af.

Ruimte voor verandering
Het programma werd geopend met een lezing van Lucia van Geuns, die na een loopbaan bij Shell verbonden is aan het Clingendael International Energy Programme (CIEP). De tweede spreker Ewald Breunesse, manager Energie Transities bij Shell Nederland, ging in op de vraagstukken met betrekking tot energie waarvoor de wereld de komende jaren zal komen te staan. Groeiende urbanisatie zal bijvoorbeeld zorgen voor meer problemen in energievoorziening. De grootste opgave zal volgens Breunesse zitten in het terugdringen van energieverlies, dat nu nog op veel plaatsen in het energietraject optreedt.

Volgens Breunesse  wordt de komende tijd een ‘era of volantile transitions’. In plaats van alle pijlen op één oplossing te richten, kunnen energieproducenten beter veel opties openhouden en ondersteunen. Omdat Shell geen staatsbedrijf is, zoals bijvoorbeeld de gasfirma’s in Rusland wel, zijn zij veel vrijer in het zoeken naar innovatie en nieuwe technologieën.

Actueel
Volgens organisator en oud-SIB bestuurslid Luuk Nijman heeft het seminar een hoge actuele waarde. ‘Energiezekerheid zal een steeds belangrijker thema worden in de internationale betrekkingen en dat wilden we graag onder de aandacht brengen. Het grote aantal aanmeldingen toont bovendien dat het ook daadwerkelijk leeft onder studenten. De keuzes die we nu maken zijn van essentiële invloed op onze energietoekomst.’

‘Vooral het verhaal van Breunesse over de uitdagingen bij stedelijke planning vond ik interessant,’ aldus studente sociale geografie Britt van Waveren. Ook zij ziet het belang van het energiethema. ‘Met het steeds schaarser worden van gas en olie lijkt het me noodzakelijk dat we nadenken over oplossingen. Bovendien zijn energievraagstukken ontzettend met politiek verweven. Instabiliteit van regimes in het Midden-Oosten raakt bijvoorbeeld ook aan energievoorziening. Het is dus ook belangrijk bij politieke analyses oog te hebben voor veranderingen in de energiemarkt.’
lees meer
website loading