Het salaris van bestuurders in het hoger onderwijs is nog steeds te hoog. Dat is althans de mening die het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties is toebedeeld. Dat ministerie zond deze week een
wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarin ze het maximumsalaris in de Wet Normering Topinkomens (WNT) verlaagt van 130 procent van het ministerssalaris tot 100 procent van het ministerssalaris. Dat houdt in dat de colleges van bestuur inclusief pensioenpremies en onkosten nog maar 169.245 euro per jaar mogen verdienen. Op dit moment ligt het salarisplafond nog op 230.474 euro.
Overigens is de kogel nog niet definitief door de kerk. Waar het kabinet het plan noodzakelijk acht om de bezoldiging ‘naar een maatschappelijk meer aanvaardbaar, evenwichtiger en meer verantwoord niveau te brengen’, is het adviesorgaan van dat kabinet, de Raad van State, daar
niet van overtuigd. De staatsraden vinden de snelle opeenvolging van verlagingen te drastisch en stellen bovendien dat dit voorstel te weinig gemotiveerd is. Zij raden de regering aan het voorstel ‘nader te bezien’, wat in de praktijk neerkomt op een afwijzing van de plannen. Desondanks dient de regering het voorstel nu toch in en het lijkt er op dit moment op dat een meerderheid in beide Kamers met het voorstel zal instemmen.
Overgangsperiode
Voor zittende bestuurders wordt een overgangsregime vastgesteld waardoor ze vanaf de geplande invoering in 2015 in zeven jaren kunnen teruggaan naar het ministerssalaris. Vanaf 2015 zouden nieuw aan te nemen bestuurders zich wel direct moeten voegen naar de maximale bezoldiging van 169.245 euro per jaar.
Op dit moment verdienen alle leden van het College van Bestuur van de combinatie UvA/HvA meer dan de nieuw in te voeren norm. In 2013 verdiende collegevoorzitter Louise Gunning-Schepers volgens de WNT-terminologie 184.761 euro, UvA-rector magnificus Dymph van den Boom 185.953 euro en HvA-rector Huib de Jong 142.076 euro. Toenmalig vicevoorzitter Paul Doop verdiende vorig jaar het meest met een bezoldiging van 192.718 euro. Het is op dit moment niet bekend wat Hans Amman verdient, maar de HvA verzekert dat zijn salaris onder de huidige WNT-norm ligt.
In de praktijk betekent de lange overgangsperiode dat waarschijnlijk enkel Hans Amman zich naar de nieuwe norm zal moeten voegen. De overige drie bestuurders hebben in 2022 de pensioengerechtigde leeftijd reeds bereikt.