Minister Bussemaker heeft in een
Visiebrief aangekondigd met een
scholarship-programma te komen waarin vijf miljoen euro beschikbaar is voor de tegemoetkoming in de studiekosten van getalenteerde studenten die enige tijd in het buitenland willen studeren, dan wel buitenlandse studenten die hier willen studeren.
Met dit beurzenprogramma komt Bussemaker tegemoet aan een
eerder verzoek van de Vereniging Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen (VH) om de uitgaande en inkomende studentenmobiliteit te bevorderen. Studenten moeten volgens de twee belangenorganisaties worden getriggerd een deel van hun studie in het buitenland te volgen en buitenlandse studenten zouden moeten worden aangemoedigd een tijdje in Nederland te komen studeren.
Voor studenten in het hoger onderwijs wordt het volgens de minister steeds belangrijker om internationale en interculturele vaardigheden op te doen. Voor veel werkgevers zou internationale ervaring van werknemers al de norm zijn. De minister wil nu dat die norm ook in de collegebanken gaat gelden.
Tegendenken
‘Internationale ervaring helpt studenten zich te vormen tot kritische en zelfstandig denkende mensen. Mensen die durven tegendenken en tegenspreken en die door creativiteit, lef en ambitie verandering teweegbrengen,’ aldus Bussemaker. Studenten kunnen internationale ervaring opdoen door een stage of een minor in het buitenland te volgen. ‘De mogelijkheid om een vaste periode binnen het curriculum van een opleiding in het buitenland te kunnen studeren – het mobiliteitsvenster – is een enorme stimulans voor studenten om de grens over te gaan.’ Bussemaker streeft ernaar dat in iedere opleiding zo’n vaste periode is opgenomen. Voor internationale ervaring hoeft overigens niet iedereen de grens over: studenten kunnen ook internationale en interculturele ervaring opdoen doordat opleidingen participeren in internationale projecten, buitenlandse docenten colleges laten verzorgen of modules interculturele vaardigheden aanbieden.
Het omgekeerde geldt ook: getalenteerde studenten uit het buitenland krikken volgens de minister het niveau van het hoger en wetenschappelijk onderwijs op. Uit onderzoek zou blijken dat het studiesucces verbeteren, ook van Nederlandse studenten. Daar naast wordt volgens de minister het internationale karakter van het Nederlands hoger onderwijs versterkt als er meer studenten uit het buitenland komen studeren.
Naast de extra investeringen die de minister aankondigt, geeft zij aan dat ze het voor bekostigde en niet-bekostigde instellingen voor hoger onderwijs wettelijk mogelijk zal maken om transnationaal onderwijs aan te bieden. Studenten kunnen daardoor een Nederlandse opleiding geheel in het buitenland te volgen.
Zie hier voor de Visiebrief
van Jet Bussemaker.