De hapjes en muziek tijdens de borrel waren nog Caribisch. Maar voor de rest moest het toch vooral een Nederlands welkom zijn, gistermiddag in de raadszaal van de Stopera. Nieuwe studenten uit de Nederlandse Antillen werden daar door de wethouder ontvangen.
Het is voor de vierde keer dat de gemeente Amsterdam de nieuwe studenten uit de Antillen op deze manier welkom heet. Belangrijk, vindt wethouder onderwijs, jeugd en diversiteit Simone Kukenheim dit welkom bij aanvang. Ze is blij dat de studenten van alle steden in het koninkrijk voor de grootste hebben gekozen. Regel een fiets, is haar belangrijkste tip. ‘Zelfs de wethouders fietsen hier in Amsterdam.’
Waarom de studenten zoal afgereisd zijn naar Nederland? ‘Lekker ver van mijn familie,’ vertelt een jongen aan de presentatrice. En waarom dan Amsterdam en niet bijvoorbeeld Rotterdam, is de volgende vraag. ‘Daar woont alsnog een neef van me,’ antwoordt hij droog. Tweedejaarsstudent Randall heeft voor de nieuwelingen een paar tips opgesteld. Koop een warme winterjas, prijkt bovenaan zijn lijstje. 'In de winter wordt het hier echt serieus koud.'
Bursalen
Bursalen werden ze vroeger genoemd: studenten uit de andere kant van het koninkrijk die met een speciale beurs in Nederland kwamen studeren. Studenten moesten na hun studie dan wel terugkeren naar de eilanden, om de opgedane kennis en kunde daar weer in de praktijk te brengen.
Het systeem van die beurs is inmiddels afgeschaft, maar dit jaar ontvangen de studenten nog wel voor het laatst studiefinanciering. Hoe dat vanaf volgend jaar zal gaan is nog onduidelijk. Al werd er van de kant van de aanwezige gevolmachtigde ministers van de eilanden al wel voorzichtig geopperd dat een nieuwe vorm van beurs voor deze studenten wellicht noodzakelijk is.
Studenten blijven tegenwoordig sowieso al vaker in de eigen regio studeren, weet minister van Curaçao Marvelyne Wiels de aanwezigen te vertellen. Een goede zaak, vindt zij. Want als studenten schulden in Nederland maken kiezen ze er vaak voor daar ook te blijven werken en niet terug te keren naar de lagere lonen op de Antillen. En dat is slecht voor de eilanden, aldus de minister.
Skype
Op de borrel na afloop vinden de Caribische hapjes nog gretig aftrek. De achttienjarige Ternel Barzey komt van Curaçao en start binnenkort aan de HvA met informatica. Hij heeft er zin in. ‘Ik hou erg van computers, dus het lijkt me echt leuk daar de hele tijd mee bezig te zijn.’ Op de hogeschool zelf is hij nog niet geweest. Maar via studentenvereniging Hvanti heeft hij via open dagen in zijn thuisland al wel een goed beeld van studeren in Nederland gekregen.
Ook de Arubaanse Stephanie Ramirez kijkt uit naar het studeren. ‘Ik hou echt van boekhouden,’ verklaart ze haar keuze voor bedrijfseconomie aan de HvA. Via Skype deed ze mee aan de studiekeuzecheck. Makkelijk, vond ze. ‘Ik hoefde alleen een paar simpele vragen te beantwoorden.’ Op de campus van Diemen Zuid heeft ze inmiddels al een kamer gevonden en een baan als accountant ziet ze helemaal zitten. ‘Ik denk echt dat ik hier wil blijven.’