Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
‘Vrouwengevangenis werkt net als de buitenwereld’
actueel

‘Vrouwengevangenis werkt net als de buitenwereld’

Ramon Holle Ramon Holle,
30 September 2014 - 15:00
Betreft
Deel op
UvA-filmwetenschapper Dan Hassler-Forest is als ‘excuusman’ aanwezig bij ‘de nieuwe seksistische show’ van UvA-alumni Simone van Saarloos en Niña Weijers. Hij werpt bij deze talkshow een kritische blik op de televisieserie Orange is the New Black, waarin een Amerikaanse vrouwengevangenis geportretteerd wordt. ‘Ik spreek niet zozeer over hoe waarheidsgetrouw deze populaire serie is, maar over de manier waarop vrouwen in deze serie een gevoel van solidariteit met elkaar ontwikkelen.’

In de serie wordt hoofdpersonage Piper Chapman veroordeeld tot vijftien maanden celstraf voor het transporteren van drugsgeld voor haar ex-vriendin en drugssmokkelaar Alex Vause. Chapman moet hierdoor haar luxe leven in New York verruilen voor een oranje overall. In de vrouwengevangenis maakt ze, als hoogopgeleide buitenstaander, zowel vijanden als vrienden binnen een opmerkelijke groep gevangenen.

Dan Hassler-Forest Dan Hassler-Forest

Hassler-Forest legt uit dat een gevangenis als omgeving een ‘heterotopie’ is: ‘mensen met afwijkend gedrag worden daar geïsoleerd van de rest van de samenleving omdat deze dan beter zou functioneren.’ Toch blijkt het tegengestelde te gebeuren. ‘In de serie zien we steeds opnieuw dat de ervaring in de gevangenis de vrouwen juist leert hoeveel ze met elkaar gemeen hebben.’ Tegelijkertijd vindt Hassler-Forest de situatie waarin de vrouwen continu door mannelijke bewakers worden bekeken, beoordeeld en gecontroleerd uiteindelijk niet heel anders dan de buitenwereld. ‘Eigenlijk is het een directe weerspiegeling van de manier waarop de buitenwereld ook werkt.’ De gevangenen leren bovendien van hun tijd in de gevangenis. ‘Voor veel vrouwen in Orange is the New Black blijkt hun ervaring in de gevangenis een feministische leerschool te zijn,’ aldus Hassler-Forest.

Talkshow
Het thema van deze editie van de talkshow van Niña Weijers (schrijver) en Simone van Saarloos (filosoof en columnist) is ‘misdaad en straf’. Zij nodigen voor hun talkshow altijd enkel vrouwelijke sprekers uit; mannen zijn alleen welkom in het publiek. De tafelgasten zijn Corine de Ruiter (hoogleraar forensische psychologie), Ellie Lust (inspecteur politie Amsterdam-Amstelland) en Annieke Kranenberg (ombudsvrouw Volkskrant). Hassler-Forest wordt in deze editie ook gedoogd op het podium, omdat hij spreekt over deze ‘powervrouwenserie’.

De nieuwe seksistische show ‘misdaad en straf’ vindt plaats op 1 oktober om 20.00 uur in de Rode Hoed. Toegang kost 10 euro. Voor elke vrouw mag één man gratis mee. Meer informatie is te vinden op de website van de Rode Hoed.

Vorig jaar stond er een interview met Weijers en Van Saarloos in Folia Magazine



Dan Hassler-Forest was eerder te gast bij ‘Folia maakt kennis’.

lees meer
website loading